На Волині в смт. Колки у школі встановили сонячний колектор, який дозволить учням та вчителям користуватись гарячою водою, - інформує «Під прицілом».

Відтак, Громадська організація «Екоклуб» зібрала Рівненських та Волинських журналістів, для того, аби показати яким чином можна доцільно використовувати енергію сонця і при цьому заощаджувати на електоренегії.

Координатор ГО «Екоклуб», Оксана Майборода, розповіла, що їхній проект «Увімкни сонце – живи комфортно» виконується уже 4 роки. За цей час, сонячні колектори були встановлені у трьох українських сільських громадах (в Маневицькому районі Волинської області, Погребищенському районі Вінницької області й Татарбунарському районі Одеської області). Проект фінансується за рахунок Європейського Союзу. Основними завданнями його є показати доцільність використання енергії сонця та навчити бажаючих застосовувати методи енергозбереження та опалення в оселях.

Тож, сонячний колектор – це установка, що не залежить від електроенергії. Вона може працювати без насосів, оскільки гаряча вода переміщується між колектором та баком за принципом конвекції. Варто зауважити, що 2м² сонячного колектору здатні за декілька годин нагріти 200 л води. До того ж, така установка не є дорогою. Повне встановлення системи коштує близько 3 тисяч гривень.

Таку ж систему, встановили у школі в смт. Колки Маневицького району. Школа не мала фінансової можливості провести гарячу воду, тому досить довгий час у спортивному залі не працювали душові кімнати. Тож, завдяки встановленню сонячного колектора, учбовий заклад не тільки матиме гарячу воду, а й добряче зекономить на електроенергії. А це приблизно 300-500 гривень на місяць. Встановлений на даху школи сонячний колектор займає площу 4 м². Восени минулого року її встановлювали за допомогою місцевих жителів під керівництвом конструктора проекту Віталія Шрамка. Схожу систему майстер встановив і у своєму приватному будинку у с. Копилля.

Присутній на презентації технології сонячного колектору голова райдержа адміністрації, Микола Миронюк, розповів: «Ми уже маємо сонячні колектори у дитячому садку та Маневицькому профтехучилищі, які встановили за сприяння фонду «Рідна Волинь» Клімчука». А на запитання журналістів, чи не хотів би він встановити таку ж систему вдома, чоловік відповів жартома: «Сьогодні почув, що систему можна провести до підлоги, то я би жінці зробив, щоб вона без тапочок ходила по кухні».

Директор школи, Віталій Котиленець, додав: «Якби сьогодні в мене були гроші, я б ставив три таких системи. З часом треба поставити і на столову…Дати б трохи коштів і допомоги,а бажання є».

Сільські мешканці також починають цікавитись такими системи та монтувати їх у своїх помешканнях. Так, в Україні було встановлено уже 25 колекторів і більша їх частина у Маневицькому районі.

«Такі установки можна виготовити самостійно, це не потребує спеціальних знань, коштує дешево, допомагає економити енергоресурси та гроші, а також зменшує негативний вплив на довкілля», - зауважує Оксана Майборода.

Тож віднині учні та вчителі школи матимуть можливість постійно мати гарячу воду, яка грітиметься завдяки соняному колектору.