Нещодавно у місті Луцьку на рекламних тумбах з’явилися листівки з оголошенням про поїздку до Києва на Всеукраїнську акцію «Вставай Україно!». Зокрема, у ньому йдеться, що бажаючі потрапити на мітинг можуть зробити це, попередньо оплативши 114 гривень. Однак, як виявилося, жодна з опозиційних партій-організаторів не має до цього ніякого відношення, - інформує «Під прицілом».

Зокрема, у листівці вказано, що бажаючі можуть переказати 114 гривень на картковий рахунок, відкритий у ПАТ «Креді Агріколь Банк». Квитанція проплати зараховується як квиток за проїзд.

На такі листівки зреагували представники Волинської обласної організації ВО «Свобода». Так, Анатолій Вітів у соціальній мережі Facebook оприлюднив повідомлення стосовно того, що їхня політична сила немає жодного відношення до цього оголошення. Він же додав, що у непричетності до цього запевняє також керівник обласної організації «Батьківщина» Григорій Пустовіт та представник УДАРу – Ігор Алексеєв.

Анатолій Вітів також заявив, що поява такої листівки вочевидь є провокацією з боку влади або ж ініціативою невідомих аферистів. Тож, він закликав волинян не піддаватися на подібні провокації.

У свою чергу, депутат обласної ради Олександр Пирожик підготував депутатське звернення прокурору Волинської області Андрію Параці та начальнику УМВС України у Волинській області Олександру Терещуку, у якому зауважив, що жодна із опозиційних політичних сил не організовує такої поїздки і тим більше збору коштів на неї. Він же зазначив, що існує небезпека того, що піддавшись на таку провокацію волиняни можуть залишитися обдуреними.

Кореспонденти інтернет-видання «Під прицілом» намагалися з’ясувати, куди ж все таки мали б перерахуватися ці кошти, ким та з якою метою згодом вони будуть використані. Однак, за номером телефону, вказаному в оголошенні ніхто не відповідає. Цікавим є і той факт, що днями в Інтернеті на сайті оголошень міста Одеси з’явилося повідомлення про продаж мобільного телефону. Аби здійснити покупку потрібно перерахувати гроші... на той же картковий номер, який був вказаний в оголошенні про поїздку до Києва. До того ж, і прізвище, на яке перераховуються кошти співпадає - Ващеня. П.М.

Місцеві лідери опозиційних партій заявили, що це швидше за все - звичайні аферисти, які ще й вирішили закинути провокацію в бік партій. Мовляв, гроші б забрали і ніхто б не повіз людей до Києва... І хто був би винен - опозиція, адже саме її вказали в організаторах поїздки. Після того, як лідери партій поставили волинських правоохоронців до відома здавалося б вони швидко знайдуть зловмисників, які вирішили в такий спосіб нажитися на лучанах. Однак, як виявилось, на це є своя процедура.

За словами Олександра Пирожика він подав звернення 9 травня, тож за 10 днів вони мають надати йому відповідь. Шкода лишень, що 19 травня вона буде вже не такою актуальною, адже акція відбудеться напередодні, 18 травня.

Наразі в Управлінні МВС у Волинській області проводиться перевірка по даному факту. За словами керівника сектору зв'язків з громадськістю Оксани Блищик є надія, що правоохоронці все ж встановлять дані про особу, яка намагалась ошукати волинян. Однак більш нічого конкретного у міліції не повідомили. Щоправда, поки правоохоронці приступали до перевірки - листівки зі стовпів зникли.

Тим часом, у №52 газети "Волинь Нова", яка вийшла у вівторок 14 травня, з’явилось те ж саме оголошення про поїздку на акцію «Вставай Україно!» до Києва із вказаними банківськими реквізитами. Однак, дізнатися в редакції газети про рекламодавця не вдалося, оскільки, за їх словами усю відповідальність за розміщення реклами несе власне рекламодавець. Разом з тим, у свіжому оголошенні зникли назви партій-організаторів. Вочевидь спритники зметикували, що за розміщення неправдивої інформації газету можуть притягнути до суду. Попри усе, у редакції "Волині Нової" чомусь вперто мовчать про особу рекламодавця.

"Рекламодавець заплатив гроші - ми розмістили оголошення. От і все. А з'ясовувати хто і що це вже не наша робота", - повідомили місцевому лідеру опозиційної партії в редакції газети.

Наразі за вказаним номером - короткі гудки. Аферисти виключили телефон. Щоправда аферисти це чи просто дотепники - скажуть правоохоронні органи. Наразі ж лишається тільки здогадуватись скільки лучан "повелося" на фальшиве оголошення, та скільки грошей вдалося назбирати авторам завдяки своїй витівці. Проте, усе стане очевидним ввечері у п'ятницю, 17 травня, на коли запланований від'їзд бажаючих взяти участь у фіналі акції «Вставай Україно!».