Сьогодні, 4 квітня 2020 року в церковному календарі Субота акафіста або Похвала Пресвятої Богородиці.

Читайте також: В Україні заборонили масові святкування Великодня

Це свято, яке відзначається в суботу п’ятого тижня Великого посту і присвячене прославлянню Пресвятої Богородиці Діви Марії. Цей день називають Суботою Акафіста, а саму службу "Похвала Пресвятої Богородиці". 

Свято засновано у IX столітті за неодноразове позбавлення столиці Візантії Константинополя від нашестя ворогів, вчинене завдяки заступництву Богородиці. 

Зокрема, у 626 року Константинополь був в облозі персів і скіфів, а їхнім жителям загрожувала смерть. Вони зібралися в храмі Святої Софії і молили Бога про порятунок. Патріарх Сергій взяв ікону Пресвятої Діви і обійшов з нею хресним ходом містом, а потім опустив у воду і ворог відступив від міста

У суботу акафіст співається на утреній, бо входить до складу богослужіння. У цей день віруючі звертаються до Богородиці словом як до захисниці та дякують Їй за допомогу і заступництво перед сином – Ісусом.

У цей день ще триває Великий піст, тому не можна вживати їжу тваринного походження (м’ясо, риба, яйця, молоко), а також сваритися, злитися, веселитися і розважатися.

Зокрема, дозволяється до вживання гаряча їжа з рослинним маслом та трохи вина. Дітям, вагітним жінкам, хворим людям церква дозволяє не поститися.

За давніх часів цей день ще називали Василя Сонячного (Теплого) і пов’язано з тим, що в ці дні наступало довгоочікуване тепло, і встановлювалася гарна погода.

Читайте також: На великодні свята карантин хочуть посилити і транслювати богослужіння по ТБ

Цього дня святкують: Міжнародний день інтернету, Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки і допомоги в діяльності, пов'язаної з розмінуванням. 

4 квітня День ангела святкують – Василь, Сергій, Василина, Клавдій, Таїсія, Поліна, Дарина, Софія. 

Прикмети 4 квітня

  • Якщо на небі сині хмари – буде теплий дощ.

  • Сніг 4 квітня зійшов, і на цьому місці почала укладатися павутинка – найімовірніше, потрібно чекати перешкод в урожаї, він буде небагатим.

  • Сніг на мурашнику зійшов із північного боку – чекай теплого і довгого літа.

Що не можна робити 4 квітня

  • У цей день не можна виносити сміття з двору, оскільки можна було накликати біду на дім.

  • Також не можна прати, адже люди говорили, що за допомогою вивішених у дворі речей у дім може залізти всяка нечисть.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook