Останнім часом вулиця Воїнів Інтернаціоналістів у Луцьку зажила недоброї слави через підвищену аварійність. Тут щомісяця хтось потрапляє в ДТП, або ж збивають пішоходів. Ось і минулого тижня там трапилася жахлива дорожньо-транспортна пригода, у якій загинула трирічна дитина. Мама з дівчинкою саме переходила дорогу, коли на великій швидкості їх збив вишневий «Volkswagen Vento». Дитину від удару автомобіля відкинуло на двадцять метрів від мами. На місці аварії батько дитини кладе щодня живі квіти. Ходить туди сам, бо його молода дружина до сих пір знаходиться у лікарні.

За кермом автівки, яка того вечора буквально вилетіла із темряви, перебував хлопець 1989 року народження. Подейкують, він сів за кермо навіть не маючи водійських прав. Тож і чи відповідатиме цей чоловік за скоєне згідно із законом, поки що невідомо. І подібних випадків ДТП, які трапились на вулиці Воїнів Інтернаціоналістів багато. Наприклад, в іншій аварії, яка трапилася тут наприкінці серпня, досі нічого не ясно: мікроавтобус посеред білого дня з двома лаветами на причепі на високій швидкості прогнався по вулиці, зачепивши групу підлітків. Одного хлопчака добряче покалічило, однак кримінальне провадження, порушене по факту наїзду на пішохода - чомусь досить швидко закрили.

Як пригадують очевидці, мікроавтобус, який мчав по вулиці Воїнів Інтернаціоналістів був схожим радше на якийсь автопоїзд - позаду водій причепив дві лавети, призначені для транспортування інших машин чи техніки. Вочевидь кермувальник забув про правила дорожнього руху, або ж взагалі їх не читав, оскільки пункт д) 23.10. Правил Дорожнього руху гласить, що «Буксирування забороняється»... д) причепів будь-якого типу автобусами». Тож рух такого транспорту з буксирними лаветами, і тим більше двома - категорично заборонений на вулицях та дорогах України.

Іншими словами, бус не може їздити із лаветами. Натомість цей їхав і при тому - на досить високій швидкості. Тож, саме другим лаветом водій і збив малолітнього хлопчину, який у ту мить із друзями намагався перейти вулицю. Дитина від потужного удару впала на асфальт. Хлопець отримав подвійний перелом ноги, струс мозку та численні забої. Він пролежав на землі нерухомо щонайменше півгодини. До Владислава підійшла одна жінка, яка намагалася привернути увагу перехожих. Тим часом, неподалік зупинився злощасний мікроавтобус, однак його водій замість того, аби викликати швидку, взявся телефонувати до знайомих і аж ніяк не кинувся рятувати життя дитині.

"Я почув і побачив через вікно, що на вулиці з різким гуркотом проїхала якась автівка", - розповідає Ярослав Андрусяк.

Чоловік побачив, що на дорозі лежить дитина. Ярослав відразу вийшов з квартири. Наблизившись до хлопця, чоловік зрозумів, що дитину травмувала автівка. Тож Ярослав Андрусяк став шукати мобільний телефон, аби викликати лікарів, проте виявив, що забув його у квартирі. Попри це, чоловік мерщій кинувся до незнайомця, який стояв неподалік і бесідував по телефону.

"Я йому крикнув, щоб він завершував розмову і викликав негайно швидку. На що чоловік від мене просто відмахнувся", - додає Ярослав.

Це вже потім він збагнув, що незнайомець і є водієм мікроавтобуса з двома лаветами, які стояли неподалік. Більше того, Ярослав Андрусяк одразу зрозумів, що саме цей чоловік і зачепив хлопчину своїм "причепом". Однак, за словами чоловіка, водій Юрій Медко замість того, щоб надавати допомогу дитині, яка лежала на асфальті, благав свого співрозмовника про залагодження проблеми з ДТП. І когось настирливо просив приїхати на місце аварії, однак... аж ніяк не лікарів.

Почувши подібне, Ярослав Андрусяк, який виявився досить відомим журналістом, продовжив наполягати, щоб водій телефонував у «швидку», а не рятував свою шкуру. У відповідь Юрій Медко пожбурив телефон і кинувся на журналіста із кулаками. Ярослав підняв свої окуляри, які збив водій, і пішов до магазину. Звідти чоловік зателефонував у «швидку». Медики приїхали доволі швидко, а за ними прибув і правоохоронець. Проте чомусь це не був ДАІшник, а представник Луцького міськвідділу міліції - слідчий Ткачук.

За словами Ярослава Андрусяка, міліціянт заходився керувати усіма діями, записувати покази свідків, збирати інші докази. Згодом саме Ткачук взявся розслідувати це кримінальне провадження і з успіхом його закрив.

Як виявилось, слідчий Ткачук написав, що Юрій Медко ні в чому не винен, а тринадцятирічний Владислав сам кинувся під лавету. На цьому все мало би закінчитися, однак матір Владислава, Оксану Скібіцьку, обурило таке цинічне закриття справи. Тож жінка написала скаргу до прокуратури міста Луцька. Більше того, цей папірець допоміг згорьованій матері подати до органу очевидець тих подій - Ярослав Андрусяк, який саме і викликав лікарів після ДТП.

Це, вочевидь, дуже не сподобалось Медку і його впливовим друзям, які намагались оперативно зам'яти справу. Тож невдовзі за Ярослава Андрусяка взялися правоохоронці.

Зокрема, щодо журналіста порушили кримінальне провадження за те, що він начебто побив водія мікроавтобуса Юрія Медка. Правда, наслідками того рукоприкладства був всього лиш один синець... І це стало найбільшим доказом, аби міліціонери так активно та відчайдушно взялись розслідували цей факт.

Наразі ж до суду вже скеровують справу приватного звинувачення, у якій потерпілим визнали вже самого Юрія Медка. Іншими словами, у суді потерпілий самотужки буде висувати обвинувачення і доводити, чи справді мала місце подія, про яку він написав у заяві до міліцї. А з цим якраз усе найбільш і складно, оскільки у справі проходять свідками люди, які насправді не були на місці події. І це очевидно. Адже зрештою, якщо вірити тому, що вони все ж таки були там і бачили бійку між Андрусяком і Медком на власні очі - то чому ж не свідчать про те, що бачили, як було скоєно ДТП, або ж хоча б скаліченого Владислава?

Тим часом, про саме ДТП і травми, які отримав тринадцятирічний Владислав правоохоронці воліють не згадувати, натомість з неабияким завзяттям вони взялися розслідувати кримінальне провадження порушене щодо Ярослава Андрусяка.

Тож у цій ситуації правоохоронці зацікавлено карають свідка, який підтверджує і фактично доводить провину Медка у наїзді на хлопчика. Натомість вперто закривають кримінальне провадження щодо винуватця ДТП - Юрія Медка, який їхав мікроавтобусом з причепленими двома лаветами в порушення правил дорожнього руху.

Подейкують, що Юрій Медко таким автопоїздом їздить постійно, адже чоловік займається постачанням іномарок з-за кордону. Люди говорять, що серед його постійних клієнтів є, зокрема, і правоохоронці.

Наразі розслідування кримінального провадження щодо Андрусяка перевіряє прокуратура міста Луцька. Обіцяють правоохоронці пересвідчитись у законності постанови, якою слідчий Ткачук закрив кримінальне провадження по факту наїзду на хлопчика.

Олена Мороз