Після новорічних і Різдвяних свят кишені педагогів виявилися пустими, вони й досі чекають обіцяних виплат. Востаннє вчителі отримували зарплату ще торік, 25 грудня. Повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

  Чому так трапилося, ми спробували зясувати  в центральній бухгалтерії Луцького міського управління освіти і науки. Заступник головного бухгалтера Руслана Жовнірук пояснила, що хоч і з деякими запізненнями, але 15 -16 січня гроші в сумі 7 млн. 780 тисяч з фінансового управління Луцької міської ради надійшли на Луцьке міське управління  Держказначейства, звідки їх мали спрямувати  в банк, який розносить гроші на персональні банківські картки педагогів, відповідно до відомостей централізованої бухгалтерії міського управління освіти.

Керівник Луцького міського управління  Держказначейства Анатолій Марчук розповів, що останній транш коштів на виплату авансів вчителям пішов 20 січня. Правда, в банку не змогли підтвердити наявність необхідних грошей для виплат педагогам, банк не має повної інформації про надходження коштів з казначейства. Так само , як не мають повної картини обігу грошей і в централізованій бухгалтерії освітян. Управління  Держказначейства у Луцьку є таким собі розпорядником –фокусником всіх бюджетних надходжень. Хоче – дасть гроші , а не захоче – не дасть. Навіщо  було запроваджувати таку громіздку і заплутану схему грошових обігів. Луцьке фінансове управління міськради, яке перерахувало Держказначейству  фінанси для централізованої бухгалтерії освітян, фактично разом з тією ж бухгалтерією опинилось в ролі прохача своїх же коштів. Якби в розрахунковій схемі «фінансове  управління міськради -  казначейство – банк» , казначейство прибрати, то зарплати людям виплачувалися б набагато швидше і без надуманих проблем. Та й розпорошеність в обслуговуванні централізованою бухгалтерією освітян , за 80 –ма  розрахунками придумане скоріше для зручності казначейства, яке закриває не всі одразу платежі, а вибірково. Тому до окремих клієнтів гроші доходять  з запізненням.  Не дивно, що від послуг централізованої бухгалтерії відмовилися  деякі школи Луцька.

На сьогодні Луцьке Держказначейство все-таки  перерахувало частину грошей освітянам, зокрема, працівникам дитячих садків, школам-гімназіям  14 і 21 , які окремо ведуть бухгалтерію, а решту педагогів Луцька як і адміністрація міськвно ще чекають на аванс. Педагогам не виплачено  4,5 млн. гривень. Вчителі готові до протестних  дій.

Дивує інше. Керівник Луцького управління Держказначейства  Анатолій Марчук намагався запевнити нас, що ніякої проблеми з виплатами немає, що кошти перераховуються вчасно. В централізованій бухгалтерії як і в банку  нам розповідали, що грошей нема. Кому вигідні ці словесні ігри і обман людей, навіщо створювати ілюзію благополуччя замість того, щоб вирішувати проблему з зарплатою тисяч луцьких вчителів. 

А те, що ми недарма набридали і турбували Луцьке управління Держказначейства і централізовану бухгалтерію міськвно свідчить таке: напередодні публікації цього матеріалу нам подзвонили з бухгалтерії освітян і повідомили, що керівництво казначейства пообіцяло найближчим часом перерахувати фінанси для вчителів. Хочеться вірити обіцянкам чиновника.

Однак, поки управління Держказначейства залишається фінансовою прокладкою, його дії спрямовані на латання бюджетних дір, від  казначейства, як фінансового адміністратора і регулятора, потерпають мільйони людей. Адже державний, як і місцеві дотаційні бюджети потрібно постійно латати, дехто отримує кошти вчасно, а комусь доводиться їх чекати тижнями. Страждають, як завжди, найнезахищеніші.

    Ярослав АНДРУСЯК