До людей можна застосувати фізичну дію й спецзасоби під час масових заворушень, але у відомчій інструкції чітко прописано як і коли. Про це розповів волинський беркутівець.

Після закритого засідання ветеранів спецпідрозділу «Беркут», 27 січня, екс-спецпризначенець розповів коли можна бити людей - пише інформаціне агентство Волинські Новини.

«Правоохоронці повинні діяти на упередження, тобто, професійно-підготовлені працівники повинні вміти визначати, перш за все, провокатора, підбурювача, який спонукає інших до вчинення правопорушень. Якщо виникає загроза до вчинення групового порушення правопорядку, то працівники міліції, повинні діяти в межах закону, в тому числі застосувати засоби фізичного впливу, спеціальні засоби, але винятково у ставленні до тих осіб, які вчиняють правопорушення»,- розповів силовик.

КОЛИ МОЖНА СТРІЛЯТИ І БИТИ ЛЮДЕЙ

Про це говорить відомча інструкція для «Беркута».

Застосування світло-шумової гранати дозволено під час масових заворушень на відстані, не менше як, 2 метри від громадянина. Кидати гранати у натовп – суворо заборонено.

Застосування пристроїв сльозогінної дії дозволено під час масових заворушень на відстані, не менше як, 2 метри від громадянина. Беркутівці використовують гранати «ТЕРЕН-6».

Прицільну стрільбу з травматичної зброї з патронами, з гумовими кулями дозволено застосовувати у випадку групових порушень громадського порядку, але на відстані не менше 40 метрів і в нижню частину тіла, тобто стріляти можна по ногах.

Згідно внесених змін у постанови Кабміну,- дозволено використовувати водомети. З цього приводу міжнародні конвенції, під якими підписана Україна, забороняють використовувати цей спецзасіб, коли на вулиці позначка термометра опустилася нижче нуля. Такі дії прирівнюють до катувань.

Хто перевищує службові повноваження, згадно із законами України, має нести кримінальну відповідальність.

«Те, що говорять про «роботу» спецслужб із-за кордону – міф, знущаються над людьми самі ж українці. Ми спілкуємося з тими, хто у відряджені в Києві. Працівники волинського «Беркуту» засуджують перевищення повноважень і самі не допускають цього», - каже ветеран служби.

Колишні працівники волинського спецпідрозділу «Беркут» створили асоціацію ветеранів і пенсіонерів цієї структури. Під час найближчих зборів планують підготувати відповідний лист у Міністерство внутрішніх справ України з пропозицією зробити розпізнавальну нумерацію працівників спецпідрозділу, щоб у випадку перевищення службових обов’язків, можна було ідентифікувати персону й притягнути до відповідальності.

Такий крок буде й певним стимулом до підвищеної відповідальності, каже беркутівець, який стримуватиме людей в шоломах не порушувати закон.

Ім’я та прізвище співрозмовник попросив не називати, адже побоюється стати жертвою переслідувань.