Представники громадських організацій, обласних «Самооборони», «Правого сектора» і «Автомайдану» вирішили створити громадську раду, яка б проаналізувала порушення, зловживання і корупцію в діяльності обласного Управління лісового та мисливського господарства, яке роками розкрадало багатства волинських лісів.

Відкрив установчі збори координатор «Правого сектора» Волині Павло Данильчук:

«Прошу присутніх з'ясувати організаційні питання і приступати до роботи».

Дискусія вийшла жвава й принципова. Головним нез'ясованим питанням став статус громадської ради, при якому органі виконавчої чи представницької влади вона мала б діяти. В Положенні, яке розробили самі працівники обласного Управління ЛМГ, її функціїх зводяться до консультативно-дорадчих. А що це дасть? До того ж подібна рада в цьому управлінні уже давно діє, а ефективності від її роботи мало. 

Висловили з цього приводу свої міркування. Найкраще було б, якби ця обласна громадська рада діяла як представницька структура від облдержадміністрації. До її складу могли б увійти не тільки представники громадських організацій, а й екологи, експерти, науковці.  

Діяльність ради варто спрямувати за кількома напрямками чи секторами: екологія і збереження навколишнього середовища, лісозаготівля та лісопереробка, відновлення лісів, мисливство і рибальство, екостан річок і озер, природнича науково-видавницька справа і т.д. Та й повноваження цієї поважно громадської ради повинні бути широкими, включаючи контроль в природоохоронній і екологічній сферах. 

Більшість запитань на Установчому засіданні залишилось без відповідей. Вирішили до наступного разу остаточно з'ясувати статус цієї громадської ради, визначити напрямки її діяльності. Тільки після цього можна буде затвердити положення про раду і братися до діла. 

Ярослав АНДРУСЯК