Що таке кохання, кожен із нас дізнається на власному досвіді. Комусь у цьому сенсі щастить більше, комусь – менше.

Читайте також: 15 найгірших помилок чоловіків у сексі

Але трапляється, що люди, яких ви вважаєте найблизькішими, нав'язують вам ті уявлення про це почуття, які вигідні їм, але ніяк не вам. На жаль, йдеться в такому разі не про кохання, а про класичні маніпуляції. Ось найпоширеніші з них – можливо, вам теж намагалися – або намагаються навіяти – щось подібне, пише ТСН.Леді.

"Стань такою, як я хочу"

Вам кажуть, що обов'язково покохають вас, але для цього ви повинні змінитися: перефарбуватися в блондинку, зробити пластичну операцію або поводитися розкуто, адже це так сексуально – як кажуть, потрібне підкреслити. І ви готові зробити все, щоб відповідати уявленню свого коханого про ідеальну супутницю життя і заслужити його кохання. Втім, навіть якщо ви виконаєте всі умови, які вам ставлять, до вас все одно не запалають почуттями. Кохання, хай комусь це, можливо, здасться банальністю, сліпе: коли ми закохуємося, то бачимо в предметі своєї пристрасті винятково принади, а недоліків не помічаємо, навіть якщо вони кидаються в очі. Якщо ж вас хочуть "удосконалити", про почуття не йдеться.

"Зроби те, що я хочу"

Вам кажуть, що кохають, але будуть кохати ще більше, якщо ви будете поводитися так, як вам кажуть: не курити, не ходити в мініспідниці, не зустрічатися з подругами, не затримуватися на роботі. Перелік можна продовжувати до нескінченності, сенс від цього не змінюється, головне завдання вашого партнера – змусити вас завжди і в усьому, як говорили наші предки, танцювати під свою дудку. До справжнього кохання така маніпуляція не має жодного сотсунку – той, хто справді має якісь почуття до іншого, ніколи не стане підкорювати його своїй волі, вимагаючи, аби робив наперекір собі.

Читайте також: Нестача інтимної близькості може призвести до розвитку невиліковної хвороби

"Докажи, що кохаєш"

Від вас постійно вимагають доказів ваших почуттів: "Якщо ти мене кохаєш, зроби так, як я хочу". І ви, аби близька людина в жодному разі не подумала, що ви її не кохаєте, робите все за її вказівкою. Залишаєтеся у нього на ніч, хоча вранці у вас важлива презентація і вам потрібно мати свіжий вигляд, не кажучи вже про те, що вам потрібна ясна голова, розраховувати на яку після бурхливої ночі вже не доводиться. Вночі через все місто їдете до нього, тільки тому, що у нього піднялася невелика температура. Відмовляєтеся від зустрічі з однокурсниками, яка планувалася ще півроку тому, через побоювання викликати його невдоволення. В результаті у вашому коханні ніхто не сумнівається, а от його почуття до вас під великим запитанням – він-то заради вас нічим не жертвує. До того ж справжнє кохання доказів і обітниць вірності не вимагає – або воно є, або його  немає, і тоді жодні підтвердження не допоможуть.

"Ти мені, я – тобі"

Близька людина обіцяє у всьому йти вам назустріч, але з однією умовою: ви натомість будете поступатися їй. Наприклад, він піде з вами до театру, якщо ви відпустите його на рибалку або зустріч з друзями, або він, так і бути, перестане на вас ображатися, якщо ви не станете тягати його з собою по крамницях. Якими б не були умови обміну, вони, знову ж таки, не мають стосунку до кохання – воно торгу не терпить.

"Тебе ніхто не буде кохати так, як я"

І, нарешті, улюблена "пісня" маніпуляторів всіх часів і народів: "Ніхто тебе не буде кохати так, як я". Вселивши вам цю "істину", людина може робити з вами все, що завгодно: з остраху втратити таке "кохання" і більше не зустріти нічого подібного, ви ризикуєте перетворитися на ідеальну рабиню, що готова заради нього на все. А адже слова вашого партнера говорять насамперед про те, що він вас не кохає, інакше не маніпулював би вами, спекулюючи на почутті, яке ви до нього переживаєте.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook