Сьогодні в Україні налічується 1 700 підприємств, що займаються виробництвом золотих прикрас. Крім їхніх виробів, на український ринок надходить велика кількість контрабандного низькопробного золота іноземного виробництва. Покупець і держава потерпають через погану систему контролю за торгівлею золотими прикрасами. Державна скарбниця не отримує митних відрахувань від золотих виробів, які нелегально завозять з-за кордону. Продавці на ринку не гарантують споживачам задекларовані чистоту і якість золотих виробів. Вироби з низькопробного золота небезпечні для здоров’я, бо вони містять шкідливі хімічні елементи. 

„На нелегальній продукції з’являється клеймо з 583 пробою. Ще одне порушення – золоті вироби невідомого походження продають в магазинах під маркою відомих вітчизняних ювелірних заводів. Нещодавно в Ужгороді, Вінниці, Тернополі, Івано-Франківську були вилучені золоті вироби з ярликом Львівського державного ювелірного заводу. Щоб мінімізувати такі підробки, на етикетках наших фірмових виробів з правого боку розміщені срібні голограми з шістьма ступенями захисту. За їх фальшування передбачена кримінальна відповідальність”, - заявив журналістам директор Львівського державного ювелірного заводу Володимир Кузовкін

Експерти вважають, що ситуацію на вітчизняному ринку золота можна покращити, якщо обмежити ввезення чужих дорогоцінних виробів на українську митну територію. Наприклад, Білорусь обмежила імпорт золотих прикрас до 15 відсотків від загальної кількості золотих виробів. Українська держава може також регулювати внутрішній ринок прикрас за допомогою ліцензій: не видавати дозволи приватним підприємствам, які не дотримуються технології виробництва, не мають сучасного обладнання, порушують маркетингові принципи.