Днями низка партій оприлюднили передвиборчі списки своїх кандидатів, які візьмуть участь у позачергових виборах до парламенту. У такий спосіб кілька політичних сил уперше заявили про бажання взяти участь у перегонах. Та для більшості партій це не було сюрпризом. Чого не скажеш про самі списки кандидатів у депутати. Вони виявились дійсно неочікуваними. Зокрема, мова йде про низку прізвищ, які потрапили до списків провідних політичних сил. Не менш цікавила людей й інформація про те, чи буде таки йти до Верховної Ради «Партія Регіонів». Однак представники «біло-блакитних» заявили що на вибори вони не йтимуть. Попри це низка поплічників президента-втікача Віктора Януковича буде йти до парламенту у списках інших партій а також по мажоритарних округах. Не менш неочікуваною стала також заява Комуністичної партії України про те що попри судову тяганину вони також йтимуть до Верховної Ради. Тож спробуймо проаналізувати як в Україні стартувала передвиборча кампанія і яку роль відіграють у ній кандидати з Волині.

Чи не найбільші списки у провладної політсили «Блок Петра Порошенка». Зокрема на з’їзді партії, який відбувся у минулу неділю затвердили аж 200 кандидатів. Таким чином список блоку очолив нинішній мер Києва від «УДАРу» Віталій Кличко, далі за ним у першу п’ятірку увійшов радник Петра Порошенка Юрій Луценко, громадський діяч Ольга Богомолець, нинішній віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман, та лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. Також на так званих «прохідних місцях» вмостилися полковник ВПС України Юлій Мамчур, письменниця Марія Матіос, Микола Томенко, Ірина Геращенко, Віталій Ковальчук, міністр освіти Сергій Квіт, Руслан Князевич, депутат Юрій Стець, Віктор Пинзеник, координатор руху «Чесно» Світлана Заліщук. Для багатьох неочікувано у першу двадцятку списку потрапили журналісти Сергій Лещенко та Мустафа Найєм. Повний список політичної сили «Блок Петра Порошенка» можна побачити тут

Таким чином на 34 позиції у списку «Блок Петра Порошенка» відомий волинський благодійник, бізнесмен та політик, голова Одеської обласної адміністрації Ігор Палиця.

Також низка відомих осіб балотуватиметься від «Блоку Петра Порошенка» по мажоритарним округам. В окрузі №12 (Вінничина) балотуватиметься Олексій Порошенко, а в окрузі №13 - Микола Катеринчук. Та найбільш несподіваним стало те, хто йтиме в парламент від пропрезидентської політсили у Закарпатті. На превелике здивування по мажоритарному округу №69 балотуватиметься одіозний політик та бізнесмен Віктор Балога, по ВО №71 – Павло Балога (ВО), по ВО №73 – Іван Балога , а по ВО №72 Василь Петьовка. Що ж до Волині, то від пропрезидентської сили по мажоритарних округах балотуватимуться відомі олігархи, нардепи Степан Івахів та Ігор Єремеєв а також затятий євромайданівець Володимир Бондар, Сергій Кошарук та Сергій Третяк.

Щодо «Батьківщини», то найнеочікуванішим стало те, що вперше в історії існування партії виборчий список очолила не Юлія Тимошенко. Під номерм 1 від «білосердечних» йтиме відома льотчиця Надія Савченко, яка нині перебуває в російському полоні. Отож, надавши їй мандат депутата та статус недоторканності, політики мають надію звільнити її з-під слідства, яке незаконним чином провадить щодо бранки Росія. Таким чином, лідерка «Батьківщини» Юлія Володимирівна, вчергове заплівши розкішну косу, йтиме до Парламенту під номером 2. Третій номер у виборчих списках її політсили посів відомий громадський активіст Ігор Луценко, далі Сергій Соболєв, ну а закриває п’ятірку лідерів діячка, яка займається переселенцями, Олена Шкрум. Повний список з 225 затверджених висуванців можна побачити тут.

Також хороші позиції в списках партії Тимошенко отримали такі відомі люди, як Вадим Івченко, Григорій Немиря, Іван Крулько, Олексій Рябчин, Ігоря Жданова. Борис Тарасюк, Андрій Кожемякін, Іван Кириленко, Сергій Власенко, Олександра Кужель, Андрій Шевченко, та інші.

Що ж до наших земляків, то, як виявилось до списків «Батьківщини» потрапило і цілий десяток волинян. Таким чином, під №27 йтиме народний депутат Ярослав Федорчук, а на 46-й позиції опинився екс-депутат ВР та вірний партієць з Володимир-Волинська Віктор Олійник. Вже місце посів спритний луцький активіст Захар Ткачук. Натомість під 78-м номером у партійному списку йде депутатка Луцької міськради від ВО «Батьківщина» Катерина Мельник. В той же час Петро Кравчук, який на минулих виборах до парламенту балотувався по мажоритарному округу з центром у Луцьку, не став цього разу опиратись на власні сили і опинився аж на 87 позиції. На 119 місці виявилась депутатка Ковельської міськради і за сумісництвом директор ВТП «Ковель-ПРОМОПТТОРГ» Віра Федосюк. Також до списків «Батьківщини» потрапив депутат Луцько міськради Аскольд Пекарський (141-е місце), успішний адвокат і колишній силовик Ігор Богонос (166-е місце), студент-політолог СНУ ім. Лесі Українки Роман Перванчук (185-е), а також екс-голова Шацької райради Ольга Сахарук (210-е місце). Що ж до мажоритарників від Волині, то, як відомо, на з’їзді партії у неділю вже було затверджено хто та по якому округу буде балотуватись.

Більше того, під час свого з’їзду «Батьківщина» оприлюднила список зі 180 своїх кандидатів, які балотуватимуться по мажоритарних округах. Тож вже днями вони повинні будуть зареєструватись у ЦВК.

Разом з тим, в останній день поспішив також оприлюднити списки «своїх» кандидатів і Арсеній Яценюк. Так у першій п’ятірці «Народного фронту» опинились сам Прем’єр-міністр України, радник міністра внутрішніх справ Тетяна Чорновол, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, екс-секретар РНБО Андрій Парубій і командир батальйону «Миротворець» Андрій Тетерук. Також у списках політсили Арсенія Яценюка на так званих «козирних місцях» опинились Арсен Аваков, В'ячеслав Кириленко, Лілія Гриневич та журналіст Вікторія Сюмар, Павло Петренко, Людмила Денисова та виходець з Волині нардеп Микола Мартиненко. Окрім нього до парламенту під прапорами політсили Яценюка також йтиме Юрій Савчук (22-е місце). Повний список дивіться тут.

Поспішила також назвати імена своїх 225 кандидатів-списочників і ВО «Свобода». Як і годиться політичну силу очолив Олег Тягнибок. Далі за ним вишикувались заступник голови ВРУ Руслан Кошулинський, віце-прем'єр-міністр України Олександр Сич, народний артист Богдан Бенюк а також командир взводу 22-го мотопіхотного батальйону Олексій Миргородський. Окрім цього, у першій десятці від ВО «Свобода» балотуються Олександр Мирний, Андрій Мохник, Олег Панькевич, та одіозний політикан Ігор Мірошниченко Як і на минулих виборах до ВР (2012 рік) не покидає свою шосту позицію у списках ВО «Свобода» волинський депутат Анатолій Вітів. Вочевидь, політику припало до вподоби його місце у переліку кандидатів-списочників і розмінювати його на «мажоритарку» головний волинський свободівець не збирається. Окрім Анатолія Вітіва до списку від ВО «Свобода» потрапили Валерій Черняков (22-е місце) а Олександр Бик посунувся аж на 70-у позицію.

На минулих виборах до Верховної Ради «Свободі» вдалось отримати понад 10% голосів, тож цього разу, тиснучи на «важку артилерію», політсила має намір здобути ще більше.

Тим часом на передовій «Радикальної партії Олега Ляшка» серед фаворитів було помічено і вихідців з Волині. Зокрема, п’ятим у списку Ляшка став 34-річний лучанин Артем Запотоцький, який донині працював на компанію відомих олігархів Івахіва та Єремеєва «Континіум». Попри це першочергово, відомий радикал зробив ставку на побратимів з АТО, співаків та спортсменів. Таким чином, під першим номером йтиме до Верховної Ради лідер партії – Олег Ляшко. За ним одразу пішли комбат батальйону «Айдар» Андрій Лозовий, Сергій Мельничук, співачка Злата Огневич, Ігор Попов, командир підрозділу «Луганськ1» Артем Відко а також спортсмен Денис Сілантьєв, депутат Київради Ігор Мосійчук та Олена Кошелєва. Окрім цього, серед кандидатів-списочників знаходиться волинянин Володимир Кучер. І, як виявилось, він опинився на 27 позиції. З такою «дивізією» Ляшко має намір набрати щонайменше 17% голосів виборців.


Тим часом у списках партії «Самопоміч» опинились львівська журналістка
Ганна Гопко, Семен Семенченко, Олексій Скрипник, Оксана Сироїд, Віктор Кривенко, Ірина Суслова, Павло Кишкар, Альона Бабак, Олександр Данченко, Наталія Веселова. Також до Верховної Ради за списками молодої політсили під № 47 балотуватиметься нинішній заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев та під №35 Юлія Вусенко.

Натомість так званий «Опозиційний блок» цієї виборчої кампанії позбирав у свої списки усіх, хто так чи інакше, але мав причетність до попередньої влади. Здебільшого через те, що «Партія Регіонів» відмовилась балотуватись до Верховної Ради, низка біло-блакитних політиків вирішили балотуватись під іншими прапорами. Тож так чи інакше, а до парламенту пхаються знову ж ті самі соратники Януковича, які лишень прикрились новими назвами. В результаті головну роль в Опозиційному блоці відіграє «Партія розвитку України», яку створили регіонали. Окрім неї до нової політсили увійшли партії: «Центр», «Україна - вперед», «Нова політика»,«Трудова Україна», «Партія державного нейтралітету України» та понад 50 громадських організацій. Однак досі у ЗМІ так і не оприлюднено жодних імен, які йтимуть у списках «Опозиційного блоку».

Не менше бажання потрапити до Верховної Ради має також і «Блок лівих сил України» таким чином список очолив голова Всеукраїнської молодіжної організації «Студентська платформа» Володимир Шемаєв. За ним одразу йдуть голова громадської організації «Молодіжний рух СПЕКА» Юрій Букарєв та ініціаторка «Кредитного Майдану» Тетяна Руденко.

У першій десятці «Громадянської позиції», яку очолив сам Анатолій Гриценко, йтимуть Василь Гацько, Марина Соловйова, Олег Дерев'янко, Віталій Шабунін, Петро Ландяк, Тарас Стецьків, Анатолій Забарило, Іван Апаршин та Олег Канівець. Серед списку кандидатів цієї політичної сили було помічено прізвища низки відомих і невідомих волинян. Зокрема, під прапорами «Громадянської позиції» до парламенту вирушають Олександр Кралюк, Сергій Чуріков, Микола Гаврилюк, Руслан Влодарчик та Сергій Книш.

Попри усе, багато людей очікувало остаточної відповіді на питання чи ж йтиме таки «Правий сектор» з Дмитром Ярошем до Верховної Ради на позачергових виборах. Як виявилось, дійсно йтиме. Ба більше – партійці затвердили список і зокрема першу десятку. Однак на превелике здивування виборців передвиборчий список «Правого сектору» очолив аж ніяк не Дмитро Ярош, а Андрій Тарасенко, на другому місці - журналістка Олена Білозерська. Як і варто було очікувати, у списку якщо не бійці АТО, то їхні рідні: №3 - Олег Микац, комбриг 93-ї бригади; №4 - Олег Стемпіцький, командир українського Добровольчого корпусу (ДУК); №6 - Валерій Воронов начальник штабу ДУК; партійці - Ростислав Винар, Валерій Чоботар, Тарас Керницький, дружина ув'язненого в Росії члена партії Олена Карпюк, а також професор Петро Іванишин. Сам лідер партії Дмитро Ярош буде балотуватися по мажоритарному округу. Волинян у спиках поки помічено не було.

Разом з тим, певні надії пройти до Верховної Ради має і Українська партія «Зелена планета». Напередодні вона об'єдналася з «Партією Захисників Вітчизни», ВГО «Українська академія наук», МГО «Козацтво Запорозьке», «Всеукраїнським союзом громадських об’єднань учасників бойових дій, ветеранів військової служби та правоохоронних органів» а також 11-м батальйоном територіальної оборони «Київська Русь». Зокрема у списках партії – лідер політсили Сергій Орєхов, Юрій Кармазін, Віктор Палій а також Герой України, перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк та Президент ВГО «Українська академія наук» Олексій Оніпко.

Та найбільш неочікуваною стала заява Комуністичної партії України про те, що попри судову тяганину вона також йтиме до Верховної Ради. Тож вже у понеділок комуністи оперативно оприлюднили список зі 205 кандидатів. Таким чином, його очолив сам Петро Симоненко. Та вже другим виявився вихідець з Волині, відомий «кегебіст» (так називав його Олег Ляшко) Адам Мартинюк.

Що ж до одномандатних округів, яких на Волині є п’ять, то наразі по ОВО №20 вже зареєструвався самовисуванець Сергій Мартиняк. На відміну від партійних списків, які охочі повинні були оприлюднити до 15 вересня, бажаючі ще мають час подати документи у ЦВК. Тож, як свідчить виборча практика, вже днями списки кандидатів-мажоритарників від Волині будуть повнитись усе новими та новими прізвищами. Тож у передчутті чогось цікавого інтернет-видання «Під прицілом» відкриває спецрубрику «кандидатський забіг-2014», де буде публікувати матеріали про претендентів отримати цей омріяний депутатський мандат.