Через дефіцит енергоносіїв на українців очікує непроста зима.

В країні триває робота з провадження заходів, спрямованих на зменшення об'єму споживання газу. 50 мільйонів гривень на ці потреби виділив уряд України. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Андрій Білоусов. Проект постанови Кабінету Міністрів, яка визначить порядок такого відшкодування, вже розроблено і найближчим часом його розгляне Уряд. Про це пише Вісник+К.

Передбачено наступну схему: фізична особа отримує кредит в Ощадбанку, який, в свою чергу, формує реєстр позичальників та подає до Держенергоефективності. А вже Держенергоефективності адресно відшкодовуватиме позичальнику до 20% тіла кредиту, але не більше 5 тисяч гривень.

«Виділені Урядом 50 мільйонів гривень дадуть змогу залучити 200 мільйонів гривень населення і, за розрахунками фахівців, 36 тисяч домогосподарств зможуть перейти на електроопалення, скориставшись цією можливістю. Але з кожним роком ця цифра буде збільшуватися», - сказав Андрій Білоусов.

Він також поінформував, що підготовлено ще один проект урядової постанови, яка передбачає безкоштовне підключення споживачів електричної енергії для цілей переведення на електроопалення замість використання газових котлів. Паралельно енергопостачальні компанії прокладатимуть необхідні потужності електрокабелів та модернізуватимуть трансформаторні підстанції за рахунок своїх інвестиційних фондів, передбачених на модернізацію.