У вівторок Верховна Рада може остаточно ухвалити цілу низку антикорупційних законів. Країна справді може стати іншою, якщо таки створять національне антикорупційне бюро. Як йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень, розкриють усю інформацію про власність чиновників і їхні рахунки та перевірять стиль життя вищих посадових осіб. Олександр Сухомлин фактично перший в Україні чиновник, що втратив крісло через люстраційний закон.

Його з посади заступника міністра економіки Ярсеній Яценюк звільнив буквально через кілька годин після підписання закону президентом. Громадські активісти нібито розвідали причетність чиновника до сірих схем на військових тендерах.

 "Мене звинуватили ті, хто або був причетний до тендерів в армії, або члени так званої Тендерної палати. Брутальна кампанія комусь була потрібна. Можливо - не розібравшись. Я впевнений в своїй правоті", - каже Сухомлин. Арсеній Яценюк вже заявив, що має на столі цілий стос заяв від чиновників про звільнення за власним бажанням. Вони бояться люстрації та розслідування своїх корупційних дій. Звільнення – безболісний вихід. Знаком для них стало голосування в парламенті.

"Прийняття антикорупційного пакету, створення національного антикорупційного бюро, підвищення відповідальності чиновників, розкриття всієї інформації про власність, розкриття фінансових рахунків і перевірка життя вищих посадових осіб. З іншого боку - позбавлення чиновників надмірних повноважень, скорочення перевіряючих органів і функцій", - розповів Арсеній Яценюк про те, що чекає Україну після прийняття законів. Один з головних пунктів законів  – створення Національного антикорупційного бюро, правоохоронного органу, що розслідуватиме та передаватиме до суду справи про хабарі вищих державних посадовців. Для нього передбачені широкі повноваження. 

"Коли в Антикорупційного бюро є дані, отримані будь-яким оперативним шляхом, є підстави вважати, що цей чиновник – хабарник, тоді починаються оперативно-розшукові дії. Вони можуть бути гласні, негласні. Якщо вдається зібрати докази, що це хабарник – слідчі оперативного бюро починають кримінально-процесуальні дії",- каже голова комітету з питань боротьби з організованою злочинністю Віктор Чумак. Оптимісти говорять, що Антикорупційне бюро може запрацювати вже за півроку. Слідчі та оперативники матимуть високі зарплати, аби відсікти ризик їхнього підкупу.

Щопівроку вони проходитимуть спеціальну перевірку плюс опитування на детекторі брехні. Словом, запланований ретельний відбір кадрів. Інший закон затверджує можливість заочного судочинства і винесення вироку за відсутності обвинуваченого. "Закон дозволяє конфісковувати майно тих, хто втік: Янукович, Азаров, Клюєв, ну і вся минула влада і активи яких зараз заарештовані в Україні. Але без цього закону ми не могли втікачів засудити, а значить, їх майно продати. Зараз ми це право отримали, це значить, що ми можемо це майно продати і хоч трішки компенсувати вчинене ними зло.

При бажанні влади і активній позиції – це питання двох-трьох місяців",- каже співавтор закону Віталій Шабунін. В Генеральній прокуратурі підтверджують існування кримінальних проваджень, які вже підпадають під дію антикорупційних законів. Прокурори нові закони критикують, але говорять, що вони дозволяють почати відновлювати справедливість. Мова йде про Віктора Януковича та його колишнє оточення. Міністр юстиції вже назвав Сергія Льовочкіна, Олександра Вілкула, Андрія Клюєва та Юрія Бойка. Однак перелік ширший і нові санкції стосуватимуться особливо тяжких злочинів та злочинів проти національної безпеки. Їхній перелік вичерпний. Це буде називатися "спеціальне судове слідство". Його забезпечуватимуть спецслужби.

Нові закони дозволяють публічно відкривати реєстри власності. Жодного табу щодо жодного держслужбовця. Дискусія триває і, наприклад, прокуратура говорить про загрозу для особистого життя кожного громадянина після ухвалення нових законів. " Вони мають право доступу до будь-яких баз даних любих державних органів. Вони мають право вносити приписи обов'язкові для виконання.

Вони мають право на розкриття банківської таємниці", каже заступник генпрокурора Олексій Баганець Справді, такі дані можуть потрапити в нечисті руки, однак, пересічних громадян, швидше турбують недобросовісні прокурори та інші корумповані правоохоронці. Експерти говорять, що нові закони дозволять попереджати хабарництво. "Насправді не важливо будуть відрубати голови, руки чи ноги, а важлива саме невідворотність покарання за корупційні злочини.

Важливо, щоб всі розуміли, що рано чи пізно покарання за корупційні дії буде", - каже голова громадської організації Transparency International Андрій Марусов. Перший, хто підпав від дію люстраційного закону, стверджує, що став жертвою змови і його недоброзичливці лише прикрилися люстрацією. І теж говорить, що головним, активним противником корупції має бути народ. Раніше повідомлялося, що Петро Порошенко переконаний, що парламент має ухвалити закон про антикорупційне бюро.