Побори і "такси" у волинській юстиції продовжують бути системою, - з такими скаргами до журналістів інтернет-видання "Під прицілом" звернулися представники волинського нотаріату. Люди, які бояться називати свої імена,  аби не втратити роботу, розповідають, що їх знову добровільно-примусово змушували здавати кошти у Головне управління юстиції Волинської області. За інформацією, яку нам розповіли, керівництво ГУЮ у такий спосіб готувалося до приїзду міністерської нотаріальної перевірки. Мовляв, шановні гості на Волині тиждень перевірятимуть роботу волинських нотаріусів, тож саме у їхніх інтересах здати гроші.

Такси нам теж озвучили. За твердженням скаржників, кожен приватний нотаріус повинен був внести в "касу" по 1000 гривень, а державний - по 500.

Гроші ніби не такі великі, однак, нарікають люди, побори з них начальство стягує системно. Неофіційно заплатити ніби то вимагають за стажування, реєстрацію приватним нотаріусом, подарунки в Мін'юст. Переконують, практика, яка діяла ще рік тому й раніше, і понині застосовується на повну. Люди, які нам розповіли цю інформацію, стверджують, що займається збором коштів із нотаріусів керівник нотаріального відділу Головного управління юстиції Євген Кухарик, однак процесом, розповідають, керує сам в.о. начальника ГУЮ Сергій Карасюк.

Журналісти вирішили розшукати представників ревізійної комісії і з’ясувати як реагує і чи взагалі знає Міністерство юстиції про те, що до їхнього приїзду у юстиції готували кругленьку суму, яку зібрали з працівників місцевого нотаріату.

У понеділок зранку ми спробували їх розшукати у приміщенні Головного управління юстиції області. В першу чергу звернулися до в.о. начальника управління Сергія Карасюка. Однак, як виявилося, головний юрист області не був налаштований зустрічати пресу, а надто журналістів інтернет-видання «Під прицілом».  Він одразу ж почав нас випроваджувати та навіть брався за телефон з погрозами викликати охорону.

Варто нагадати, що наш попередній візит до пана Карасюка теж не був дуже приємним. Востаннє до кабінету високоповажного посадовця наші журналісти прийшли разом з Іваном Клоком, давнім знайомим Сергія Карасюка, побачивши якого господар кабінету раптово став збиратися у відрядження. Тож цього разу начальник волинської юстиції обурився одразу, щойно побачив відеокамеру.

«Вийдіть будь ласка, ми з вами про зустріч не домовлялись. Виключте камеру і вийдіть будь ласка, чи мені охорону викликати? Я розмовляти з вами не буду. До побачення. Я зайнятий».

Проте нам таки вдалося вмовити Сергія Карасюка на розмову. Щойно ми попросили прокоментувати побори  в управлінні юстиції, зокрема, останній збір коштів до приїзду міністерської перевірки, Сергій Карасюк заходився запевняти, що начальник відділу нотаріату ніколи такого не робив, самому Сергію Карасюку про це нічого не відомо. А зборами грошей, мовляв, займається Нотаріальна палата, яка йому не підпорядковується.

«Цього начальник відділу нотаріату взагалі не робив, це я вам можу дати 100% гарантії. Якщо чимось там займається «Нотаріальна палата» громадська організація – ви можете звернутись до голови Шум Ірини Олексіївни. На які вони, куда вони збирають – мені не відомо. Я знаю, що колись вони збирали гроші на АТО, збирали на допомогу спілки глухих. Це нотаріуси розказували, що вони збирали, потім три нотаріуси казали, що купили якісь там автомобілі на АТО. Можливо це з цим пов’язано, але повірте це ніяк не пов’язано з головним управлінням юстиції. Я думаю, що жодного відношення не може бути навіть і мови. Для чого вони це збирають – мені взагалі не цікаво».

При нагоді ми попросили Сергія Карасюка прокоментувати інформацію, яку оприлюднив мешканець Любомльського району Іван Клок. Нагадаємо, селянин розповідав, що йому довелося "познайомитися" з Сергієм Карасюком коли той працював оперуповноваженим їхнього РВ . Як розповідав Клок, саме правоохоронець Сергій Карасюк незаконними методами примушував його зізнатися у вбивстві, якого він не скоював.

Сергій Карасюк прокоментував ситуацію неохоче, хоча й не спростував інформацію, і навіть навпаки підтвердив, що цей «факт мав місце», та ще й здивувався, що Іван Клок мовчав усі 16 років, які з того часу минули.

«Факт мав місце, але моєї вини там не було, розумієте? Я цього коментувати не хочу. Вина когось доведена? Мене перевіряли на той час й генпрокуратура і обласна прокуратура. Вже я повідписувався, вже в мене стільки ті перевірки попроводили, що я можу спати спокійно...»

У керівника обласної юстиції так і не вдалося допитатися як можна поспілкуватись із представниками з Мін'юсту, але нам таки вдалося їх розшукати під час перевірки у одного з нотаріусів.

Однак і тут не обійшлося без скандалу. Інспекцію супроводжувала головний спеціаліст відділу нотаріату Оксана Пахомко, яка всіляко намагалася не дати журналістам поспілкуватися з візитерами, зчиняла бучу, підганяла інспекторів і намагалася пошвидше їх забрати від незручних запитань. Між тим нам вдалося з'ясувати, що перевіряльники навіть не знали про гроші, які в Головному управлінні вимагали у місцевих нотаріусів ніби то до їхнього приїзду.

Як нам згодом стало відомо з наших джерел, візит журналістів у Головне управління юстиції наробив галасу. Нам повідомили, що Сергій Карасюк спершу намагався відмінити вказівку про збирання грошей, а потому посадовці взялися допитувати усіх волинських нотаріусів щоб з'ясувати хто міг проговоритися. За нашою інформацією, нотаріуси не на жарт перелякані тим, що коїться довкола цього інциденту.

Зараз відповідь на наш запит готують у Міністерстві юстиції України, наші питання скеровано у кілька структурних підрозділів профільного міністерства. У прес-службі Мін'юсту зобов’язалися надати нам інформацію якомога скоріше, тож інтернет-видання "Під прицілом" сподівається їх незабаром оприлюднити.