Добовий харч одного солдата коштує менше 20 гривень. Дехто не скаржиться, інші не приховують, що урізноманітнюють раціон силами волонтерів. У міністерствах питання харчування бійців заходить у глухий кут, ідеться в сюжеті ТСН.

Меню військовослужбовців чітко регламентується постановою Кабміну. Є кілька норм, прорахованих  міністрами до грама.

Перша – загальновійськова, у переліку, серед іншого, є й 150 грамів риби, огірки, помідори та зелень, сухофрукти і два яйця, остання норма - на тиждень. 

У другій нормі, так званій льотній, раціон багатший. Тут і м'ясо птиці, і копченості, молоко та фруктові соки. 

Але бійці в окопах не приховують, що яєць від Міноборони в очі не бачили. Загалом, з харчуванням на фронті іноді доходить до абсурду: збирають їжу на народні гроші волонтери, а державні засіки тріщать від запасів. Так, на складах держрезерву зберігаються мільйони банок тушонки, позбутися яких її зберігачі не проти, бо дуже скоро мине строк її придатності. 

Однак, їхнє бажання вперлось у чіткі інструкції: у банках закручена свинина, а солдатам прописана тільки яловичина. Керівникові держрезерву довелось одну банку державного добра навіть у Кабмін везти, щоб Яценюк особисто скуштував.

Проте завдання прем'єра змінити раціон розтягнулось на місяці. У Міноборони кажуть, що змінювати раціон мають право лише міністри, вони ж і вартість харчування рахують. Сьогодні ж, у день за першою нормою військовий проїдає аж 17 гривень 62 копійки, за другою - 23 гривні 22 копійки.  Денне меню одного солдата коштує менше 20 гривень

 

Крім того, поза камерами, фахівці додають, що проблеми з логістикою у силових відомствах вистачає. І не виключено, що навіть якщо і вирішать таки із держскладів запаси бійцям відправити, доїхати на передову тушонка вже може з простроченим строком придатності.