Міжнародна польсько-українська конференція «Завдання медія в процесі європейської інтеграції», що відбулась в Луцьку, викликала значний інтерес в польських і українських, зокрема із західних областей України, журналістів. 

Як здебільшого трапляється, перші керівники області, і Луцький міський голова через зайнятість на конференцію не прибули, відрядили з вітанням своїх помічників і заступників. А ось Генеральний Консул Республіки Польща в Луцьку Беата Бживчи щиро поздоровила учасників конференції і побажала плідної роботи. 

В першій частині роботи конференції, яка, на нашу думку, була найцікавішою, пророль та місце ЗМІ в процесі інтеграції України до ЄС, екс-президент Польського радіо в Любліні Маріуш Дескерт детально розповів про засади, на яких функціонують ЗМІ в Польщі, на чому базуються і як діють приватні, громадькі і державні друковані та телерадіовидання, хто і як їх фінансує, як намагаються вони уникнуьи залежності від органів державногї влади.

Та найбільшу дискусію викликав виступ голови ради генеральних директорів ОДТРК, генерального директора Київської державної регіональної телерадіокомпанії Олександра Савенка. Державний чиновник зі стажем знаходив десятки причин щоб виправдати низькі рейтинги і невисокий професійний рівень, зокрема, державного телебачення, радив не поспішати із створенням громадського  телебачення, чим викликав невдоволення багатьох учасників. Проявилась давня українська традиція - хочемо змін на краще, але діємо старими, ще радянськими иетодами. А час вимагає змін, радикальних змін, стара номенклатура на них не здатна.

Підсумок конференції - рекомедовано реформувати українські ЗМІ, щоб вони відповідали європейським стандартам, створити в Україні громадське телебачення. Польські колеги вкотре навчають нас, що йти до Європи... рачки - це хибний шлях. Саме ЗМІ повинні показувати приклад європейського вибору та демократичних змін.  

Ярослав АНДРУСЯК