В Україні 6 грудня відзначається День Збройних сил України, а за народним календарем Митрофанів день.

Читайте також: Свята перенесуть: у ПЦУ повідомили про зміни у церковному календарі

Незважаючи на те, що 6 грудня національне свято, воно не є офіційним вихідним днем, як наприклад, Дня захисника України.

День Збройних сил України

Дата свята обрана не випадково. Невдовзі після набуття Україною незалежності, 6 грудня 1991 року було ухвалено закон "Про Збройні сили України". А в 1993 році цей день з’явився в офіційному календарі українських свят. В цей день традиційно проводять урочисте покладання квітів до могили Невідомого солдата, божественні літургії, церемонії вручення державних нагород і премій.

Зазначимо, до складу Збройних сил України входять Сухопутні війська, Повітряні та Військово-морські сили, а також Десантно-штурмові війська і Сили спеціальних операцій.

Читайте також: Скільки українці відпочиватимуть у січні 2020 року

Митрофанів день

В цей день відзначається пам’ять єпископа Митрофана Воронезького. Митрофан народився в сім’ї благочестивих батьків, був одружений і мав сина, але в сорок років овдовів і прийняв чернечий постриг. У 1682 році Митрофан став єпископом Воронезьким. Він всіляко дбав про зміцнення православ’я і позицій церкви.

Наші пращури у цей день передбачали погоду на літо. Якщо у цей день йшов дрібний сніг і дув вітер з півночі, то 6 червня мав пролитися холодний дощ.

Також у Митрофанів день влаштовували гуляння − збирали з усіх будинків борошно, пекли пироги і варили пиво.

День святого Миколая у західних християн – Різдвяні свята в Європі починаються з Дня святого Миколая, який відзначається 6 грудня. У цей день католики вшановують пам’ять святого Миколая, покровителя мандрівників і дітей.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook