На Волині готовий проект обласного бюджету. Його обговорювали 15 січня під час наради в ОДА, - повідомляє Волинський інформаційний портал.

Директор департаменту фінансів Волинської облдержадміністрації Ігор Никитюк розповів, що дохідна частина бюджету області на 2015 рік становить приблизно 3,1 мільярда гривень. Ще область може розраховувати на 4,7 мільярда субвенцій із державного бюджету, що удвічі більше, ніж торік.

Так, передбачається надання освітньої субвенції у розмірі 1,5 мільярда гривень та медичної субвенції, яка становитиме 1,1 мільярда гривень.

Нагадаємо, втім, що цьогоріч із держбюджету не надходитимуть кошти на ремонт дорожнього покриття.

За словами голови Волинської ОДА Володимира Гунчика, бюджет 2015 року – це початок децентралізації влади, передачі повноважень на місця. Так, низка податків відтепер залишатиметься в місцевих бюджетах. Скажімо, за попередніми розрахунками, область отримає понад 16 мільйонів гривень податку з доходів підприємств.

Видаткова ж частина бюджету становитиме 3,4 мільярда гривень. Зокрема, на реалізацію обласних програм передбачено 41,4 мільйона гривень. До слова, минулого року фінансувалися аж 45 регіональних програм, натомість у 2015 році їхню кількість скоротили, тож кошти виділять на 30 цільових програм. Скажімо, в рамках програми транскордонного співробітництва виділять мільйон гривень на водолікувальний комплекс у селі Грем’яче.

Також заплановані субвенції бюджетам районів та міст у розмірі 18,3 мільйона гривень. Зокрема, 3,9 мільйона надійдуть для відшкодування витрат за придбані медикаменти особам, постраждалим від аварії на Чорнобильській АЕС.

Нагадаємо, що обласний бюджет затвердять 23 січня на сесії обласної ради. А вже в лютому депутати знову зберуться, аби затвердити бюджет розвитку відповідно до змін, внесених на державному рівні в бюджет країни.