Уже до кінця лютого уряд презентує нову концепцію програми доступного житла для українців.

Про це розповів віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. - пишеТСН.

«Я будівельник і завжди пам'ятаю про те, що економіку може запустити тільки будівництво. І ми мусимо дати поштовх процесу. Тим паче в такій екстремальній ситуації (війна на Донбасі). Тут кілька напрямів. З одного боку, у нас є компанії, які можуть виходити на міжнародний ринок. І ми серйозно розглядаємо пропозиції, які надійшли з Казахстану. З іншого, ми будуватимемо житло в Україні. Але кардинально переглянувши концепцію і підходи стосовно доступного житла. Наприкінці лютого ми презентуємо свою концепцію», - запевнив Зубко.

Основна ідея нового підходу полягатиме у децентралізації.

«Держава просто приречена спиратися на сильні громади, які вже є і які будуть створені після об'єднання. І стимулювати активних. Де є активний мер, рада, є вміння та бажання залучати інвестиції, де створюють нові робочі місця, там першочергове завдання держави допомогти процесу, дати поштовх, розробити доступні лізингові або кредитні державні програми, які дозволять людям і будувати, і купувати житло», - зазначив віце-прем'єр. 

Україна використовуватиме досвід Польщі в цьому питанні. «У нас поруч Польща. Там з 1991 року йдуть цим шляхом. Подивіться на їхні гміни - охайні енергоефективні будинки, чисті вулиці, працюючі культурні центри. Дивимося і робимо. Тим паче, що ця держава сьогодні так широко відчинила для нас двері співробітництва», - уточнив Зубко