Важливою складовою гібридної війни, яку веде Росія проти України, є інформаційний аспект. Для того, щоб «зомбувати» населення, подати вигідну Росії точку зору як єдиноправильну, пропагандисти використовують цілком конкретну медотологію. Звідси і «народні республіки», «кримнаші» та «хунта»

Про це розповів очільник Донецької ОДТРК Олег Джолос під час візиту у Луцьк сьогодні, 26 січня, - пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

З його слів, нині існує окрема наука про те, як впливати на думку людей і зомбувати їх інформацією. Засобами ведення війни у цьому випадку є ЗМІ, пошта та інші засоби зв’язку. А найпопулярнішими методами – дезінформація та подання інформації у вигідному для сторони ключі.

Так, під час анексії українського Криму Росією, прокремлівські ЗМІ і блогери називали військових як тільки могли, але не власним іменем – і «зеленими чоловічками», і «ввічливими людьми» і як завгодно. Тоді ж ці поняття підхопили і українські ЗМІ, які лише посилили ефект.

Не менш важливим у цьому випадку є і знищення ознак незаконності своїх дій. Саме тому проросійські бойовики скрізь, де тільки можуть, вживають слово «народ». Їх «бананові республіки» - народні, як і «народний мер», «народний губернатор», «народна самооборона» тощо.

Не слід забувати і про посилення негативної характеристики супротивника. Озброєнні до зубів бандити називають українську армію «бойовиками» та «карателями», владу, обрану на всеукраїнських виборах – «хунтою» та «самопроголошеною», а дії військових, які боронять території України – «каральними операціями».

А власний позитив, подекуди, завищують аж до сакралізації на межі здорового глузду.

Звідси і традиційний «кримнаш».

Саме тому, зі слів Джолоса, ми спостерігаємо на Донбасі те, що там відбувається. Мовляв, до 2014 року там не було і натяку на сепаратизм. «Були повні концертні зали під час українських вистав, а в 2012-ому році весь Донецьк був у жовто-блакитних прапорах. Тому безпідставно стверджувати про те, що сепаратистські настрої тут були давно, і «вибухнули» лише недавно», - пояснює він і підкреслює, що все це – результат детально спрямованої інформаційної війни, яку ми поки програємо.

Очільник Донецької ОДТРК переконує, що жителі Донбасу, які не встигли покинути підконтрольні бойовикам території, стали заручниками блокади, зокрема – інформаційної. Вони не мають змоги отримувати інформацію з будь-якого ЗМІ, окрім сепаратистського. А інтернет-провайдери блокують доступ до окремих сайтів через погрози розправи від донецької хунти.