Перевірка фінансово-господарської діяльності Укрзалізниці виявила грубі порушення вимог чинного законодавства. Про це повідомляє прес-служба міністерства транспорту та зв’язку України.
Як зазначено в повідомленні, Укрзалізницею не забезпечується належне та якісне виконання завдань та функцій, покладених на неї як на орган управління залізничним транспортом загального користування. Такі результати засвідчила здійснена контрольно-ревізійним управлінням міністерства транспорту та зв’язку України перевірка окремих питань фінансово-господарської діяльності Укрзалізниці, ДП „Укрзалізничпостач” та ДП „Український Державний розрахунковий центр міжнародних перевезень” за період з 1 січня по 10 травня 2008 року.
За інформацією контрольно-ревізійного управління, під час перевірки виявлені грубі порушення вимог чинного законодавства та численні недоліки у роботі як Укрзалізниці, так і дочірніх підприємств. Наприклад, Укрзалізницею не забезпечується належне виконання покладених на неї завдань та функцій щодо формування і реалізації єдиної тарифної та цінової політики на залізничному транспорті, здійснення контролю за ефективністю використання і збереження закріпленого за підприємствами залізничного транспорту державного майна, забезпечення потреб залізниць та підприємств залізничного транспорту в матеріально-технічних та паливно-енергетичних ресурсах. Відповідно до результатів перевірки, унаслідок порушення вимог законодавства у частині розпорядження державним майном Укрзалізницею не отримано доходів від оренди на суму 213 тисяч гривень, здійснено безпідставних витрат на суму 79,58 тисяч гривень та не перераховано до державного бюджету 787,465 тисяч гривень.
Дані перевірки фінансово-господарської діяльності Укрзалізниці стали основою для направлення міністром транспорту та зв’язку України Йосипом Вінським подання до Кабінету міністрів на звільнення генерального директора Укрзалізниці Василя Мельничука.