Морський торговельний порт „Южний” на чолі з начальником Юрієм Круком прийнятий до Асоціації портів Чорного та Азовського морів. Членами Асоціації є морські порти Болгарії, Грузії, Росії. Україна в цьому об’єднанні представлена портами Іллічівська, Одеси, Рені, а відтепер і Южний.
BASPA є міжнародною неурядовою організацією, яка сприяє налагодженню партнерських зв’язків та взаємопорозуміння між керівниками портів Чорноморського регіону, обміну інформацією та думками щодо питань, які представляють спільний інтерес. Серед основних завдань і напрямків діяльності асоціації - активна участь портів регіону в процесі формування транспортної політики Європейського Союзу, Світового Суспільства та країн Організації Чорноморського Економічного співробітництва (ОЧЕС) у зоні Чорного моря.
Як зазначає прес-служба міністерства транспорту та зв’язку, Асоціацію портів Чорного та Азовського морів було засновано за ініціативою Організації Чорноморського Економічного Співробітництва (ОЧЕС) Конференцією Голів Портових Адміністрацій Чорного та Азовського морів у 1999 році, яка відбулась в Поті. Активну участь у проведенні Конференції та підготовці засновницьких документів взяли Міністерство закордонних справ та Міністерство транспорту Грузії.