У Луцьку разом вшанували пам'ять полеглих воїнів учасники бойових дій Другої світової війни, ветерани ОУН-УПА, учасники АТО, афганці, небайдужі лучани, а також представники різних релігійних конфесій.

Так, вшанування пам'яті жертв Другої світової війни та покладання квітів до Центрального монументу, що на меморіальному комплексі «Вічна Слава», відбулося сьогодні, 9 травня, о 10 годині у Луцьку, - повідомляє Інформаційне агентство Волинські новини.

 

 


Урочистий захід відкрив Луцький міський голова Микола Романюк, після чого зазвучав Гімн України.

Присутні під час дійства, усі як один, співали його із гордо піднятою головою та рукою на серці.

Опісля у пам'ять усім тим, хто поклав власне життя у горнило страшної війни, разюча тиша пронизала увесь меморіал. Це у тужливій хвилині мовчання лучани віддали шану загиблим солдатам.

«Цей день потрібно зустрічати з великим трепетом, добрим серцем і добрими надіями. Війна, яка прокотилась всією Україною своїм всезнищуючим катком, принесла разом із собою велику розруху, сльози та смерть українцям. Але, виходячи з цього, український народ піднявся для боротьби з фашистами. І сьогодні ветерани сподіваються, що молоде покоління буде гордо нести попереду себе синьо-жовтий прапор. Я пройшов більше, ніж 2 тисячі кілометрів рідною українською землею. Я сподіваюся, що ми, ті, хто ще залишився живими з тієї війни, виконаємо ті заповіти, що залишили їх вам полеглі під час війни. Я славлю тих людей, які обороняли і захищали Україну від ворогів, які й сьогодні хочуть захопити шматок України. Слава Україні», - звернувся до присутніх учасник бойових дій Другої світової війни Ігор Мисенко.

 

Після його промови, слово надали ветерану Братства ОУН-УПА, громадській діячці та письменниці Тетяні Барбелюк. Зі сльозами на очах вона звернулася до українських воїнів, бійців, які захищають державний суверенітет на сході:

«Соколи наші, наші орли, коли ви проливаєте там кров, то наші серця обливаються кров’ю. Ми з вами, ми любимо вас, ми благословляємо вас, ми молимось за вас і віримо, що прийде день і ми скажемо, що сьогодні день перемоги українського народу, а не Європи. Ми скажемо, що сьогодні уже немає агресора на теренах нашої землі. Таких як я колись було багато, ми вірили у спільну перемогу. Не всім судилося дожити до цього свята. Я дожила. Велика дяка Богу за те, що бачу прапор синьо-жовтий, за те, що ми є незалежна держава й за те, що я кажу: «Слава Україні!» і чую у відповідь: «Героям Слава!», - зазначила вона.

 

Наступним до присутніх на заході звернувся учасник АТО, боєць Національної гвардії України, капітан Андрій Сало:

«Сьогодні День Подяки тим людям, які боролися з фашизмом, не шкодуючи власного життя заради щастя майбутніх поколінь. Вони назавжди залишаться в нашій пам’яті і наших серцях. Ми повинні пам’ятати їх подвиг та докласти максимум зусиль для того, щоб на теренах нашої України панував мир. Хочу сказати слова подяки тим ветеранам, які знаходяться тут, разом з нами, побажати їм міцного здоров’я, щастя, оптимізму та активного довголіття. Закликаю молодь завжди виявляти шану і повагу до ветеранів, до покоління, яке пройшло важке випробування. Прислухатися до порад тих, хто пройшов сувору школу війни. Від свого покоління хочу додати: шановні ветерани, ви були, є і будете прикладом для нас. Нас виховували на ваших подвигах, тож продовжимо ваші традиції. Ворога ми переможемо. Вічна пам'ять Героям та Слава Україні», - сказав воїн.

 

Варто додати, що поряд із червоними маками – символами Дня пам’яті та примирення, на луцькому меморіалі «розквітли» й георгіївські стрічки.

 

Окрім цього, увагу перехожих до себе привертав чоловік, на грудях якого красувався напис: «Спасибо отцу и дедам за Великую Победу».

 

«Ви навіщо благородну гвоздику та троянду на бур’ян проміняли? Мак – це символ наркоманів. Відповідно, ви піддались стадному інстинкту, якщо прикрасили ним свій одяг», - наполегливо звернувся він до журналіста.

Однак, чомусь у такий урочистий та, водночас, сумний день, розпочинати полеміку із чоловіком поважного віку зовсім не хотілося…

 

Цьогоріч День Перемоги зібрав надзвичайно велику кількість лучан

 

Поважні ветерани

 

 

 

 

 

 

Колектив Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк»

 

Голова спілки ветеранів Афганістану Григорій Павлович

 

 


Голова інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієрей Валентин Марчук та секретар Волинської єпархії УПЦ, протоієрея Миколай Бондарук

Митрополит Волинський та Луцький Михаїл

Депутат Луцької міської ради, заступник Голови правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Ірина Констанкевич

Начальник УМВС у Волинській області Петро Шпига

Голова правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк (ліворуч) та член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук


Керівник громадської приймальні Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Світлана Синюк та секретар-референт Фонду Олеся Коцовська