Учасники АТО, які називають себе спадкоємцями борців за незалежність України, ветерани ОУН-УПА та політичні діячі взяли участь у традиційному щорічному автопробігу на честь Колківської республіки.

Автопробіг на честь відзначення 72-ї річниці Колківської республіки розпочався 10 травня на Театральному майдані у Луцьку, - повідомляє Інформаційне агентство Волинські новини.

Як розповів перший заступник голови облради Олександр Пирожик, річницю створення республіки відзначають у травні, тому що саме у цьому місяці вона організувалася як боєздатне формування в умовах війни. Існувала вона з березня по листопад 1943 року. 

Починаються заходи із автопробігу Луцьк-Колки, який символізує єдність обласного центру Волині із феноменом Колківської республіки, феноменом української державності, що виник на Волині, був цілком боєздатним та майже не мав аналогів в Україні. Це утворення мало усі організаційні атрибути державності, від власних лікарень до шкіл, де працювало до 80 вчителів.


У Колках відбудеться панахида біля пам’ятника борцям за волю України та віче поблизу пам’ятного знаку Колківської республіки. Як зазначив Олександр Пирожик, після повалення влади Януковича місцеві владці також долучаються до цих заходів.

В акції беруть участь понад три десятки автівок. 

Долучилися до акції і учасники бойових дій на сході України. Так, офіцер 14-ї ОМБ, демобілізований з лав Збройних Сил України Олександр Скиба розповів, що перебував у зоні проведення АТО з червня по вересень 2014 року. З його слів, сьогоднішнє життя бійців є продовженням того, що здобували творці Колківської республіки, адже нині знову доводиться здобувати незалежну та соборну Українську державу, боронити її від ворога.


Виконувач обов’язків командира роти батальйону особливого призначення «Січ» Лютий розповів, що бійці батальйонів зараз перебувають у Пісках неподалік Донецького аеропорту та Авдіївці, де зараз теж «спекотно».

Він зауважив, що в жодну епоху борцям за свободу не було легко. З його слів, він та хлопці, які перебувають на передовій, є сакральними нащадками всіх воїнів, які боронили нашу землю, від найдавніших часів до сьогодення. Колківською республікою, на його думку, українці показали, що навіть у складний момент можуть об’єднуватися, організовувати самоврядування, показуючи, що в нашої нації є дух воїнів та патріотизму.

«Радянщина, що закладалася у збройні сили – «офіцер повинен обов’язково випити гранчак горілки, щоб бути ефективним», повинна бути викорінена з наших Збройних Сил. Офіцер – по-перше, ефективний менеджер у кризових ситуаціях. Життями хлопців повинен керувати той офіцер, який готовий не лише взяти на себе відповідальність, а й зможе ефективно розпорядитися цими життями, зробити так, щоб втрати були меншими, а перемога була на боці його підрозділу», - зазначив Лютий.

Він пообіцяв надалі з честю нести прапор воїнів, тому що зараз українській землі найбільше потрібні герої.

Взяли участь у автопробігу і ветерани Української Повстанської Армії. Голова Братства ветеранів ОУН-УПА Волинського краю імені Клима Савура Василь Кушнір зазначив, що Колківська республіка була праобразом боротьби за незалежну, вільну Українську державу, створили її ті, хто не чекав від німців блага для українців.

«Ми раді тому, що це відбулося на Волині, на нашій предковічній землі, тому ми щороку відзначаємо цю подію», - зауважив Василь Кушнір.