В цілях отримання субсидії на оплату ЖКП, українці стали масово виписувати з квартир багатих родичів і навпаки, прописувати пенсіонерів. У паспортному столі подвоїлася кількість клієнтів. Про ситуацію, що склалася розповіла юрист юридично-консалтингової компанії «Де-юре» Ірина Кравченко.

Новину повідомляє «Преса України».

Для отримання субсидій українці вдаються до різних хитрощів.

«Громадяни масово змінюють місце реєстрації або взагалі знімаються з обліку, щоб отримати заповітну знижку на оплату комунальних послуг», — зазначила Кравченко.

Кількість прописаних в квартирі людей, а також їх доходи безпосередньо впливають на розмір субсидії на оплату комунальних послуг. Претендувати на субсидію не можна, якщо один із членів сім'ї отримує високий дохід або здає в оренду свій автомобіль. Відповідно, такі родичі є «небажаними».

З іншого боку, зазначає юрист, багатьом українця вигідно прописати до себе пенсіонера або тимчасово непрацюючого.

Наприклад, людина живе одна у квартирі площею 70 кв. м, то претендувати на субсидію їй можна тільки на 48,87 квадратів, а іншу житлоплощу потрібно оплачувати повністю. А от якщо буде прописано 2 людини, то пільгова площа складе 62,52 кв. м, це означає, що повністю оплачуваною квартплати буде менше.