Архіви періоду 1939-1941 років планують розсекретити. Приховані сторінки історії під грифом «цілком таємно», які десятиліттями були закриті для людського ока, нарешті привідкриють свою таємничу «завісу». Необхідні для цього документи уже підписали.

Про це у коментарі для Інформаційного агентства Волинські Новини розповів голова Волинської обласної державної адміністрації Володимир Гунчик.

«Ми отримали згоду від СБУ та інших відомств, зокрема Міністерства закордонних справ щодо розкриття таємних архівів на Волині. Нині я підписав документ, що налічує близько 20 сторінок. Зараз на стадії розсекречення знаходяться документи 1939-1941 років. Загалом архіви відкриватимуться згідно з певним планом. Спочатку Служба Безпеки України розподіляє усе за категоріями, що стосуються державної таємниці. Якщо архіви засекретили відповідним розпорядженням окремих офіцерів чи посадових осіб, то тут не потрібно приймати рішення на державному рівні й це робимо ми», - розповів губернатор.

Він додає, що ці архіви покажуть чимало цікавих фактів щодо діяльності ОУН-УПА на Волині. Гунчик каже, що процес розсекречення триватиме і надалі.

Нагадаємо, у державному архіві Волинської області нараховується 4850 фондів, де зберігається 1,054 мільйона одиниць управлінських документів та 120,761 тисячі одиниць зберігання особового складу (матеріали обкомів, райкомів комуністичної партії). Тоді заступник начальника відділу зберігання документів держархіву області Антоніна Гурська зауважила, що у них є такі матеріали, які дуже рідко виносять зі сховищ. А найбільшою гордістю обласного архіву є фотонегативи на склі, найдавніший з них датується 1919 роком, на ньому зображена вежа замку князів Острозьких.