До Волинського обласного територіального відділення АМКУ (надалі – Відділення) надійшло звернення про наявність, в діях усіх автоперевізників м. Нововолинська щодо самостійного (ред. - без погодження/затвердження органами місцевого самоврядування/органами влади) підвищення з 1 березня поточного року розміру тарифів на послуги з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування пасажирським автомобільним транспортом в режимах звичайному та маршрутному таксі, ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції, - йдеться на сайті відомства.

Такі дії двадцяти підприємців – перевізників пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування пасажирським автомобільним транспортом в режимах звичайному та маршрутному таксі м. Нововолинська, які полягали в одночасному (синхронному) підвищенні з 1 березня 2015 року розміру тарифів на послуги з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування пасажирським автомобільним транспортом в режимах звичайному та маршрутному таксі в межах м. Нововолинська таксі з 2,25 грн. до 3 грн. за одну поїздку з однієї людини в межах міста та з 2,5-2,75 до 4,5 грн. за межі міста та вчинені всупереч нормативним приписам порядку встановлення таких тарифів, призвели до обмеження між ними конкуренції визнані порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій та зловживання монопольним становищем на ринках послуг з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування пасажирським автомобільним транспортом в режимах звичайному та маршрутному таксі м. Нововолинська, що призвело до усунення між ними конкуренції на ринку, обмеження прав кінцевих споживачів послуг - пасажирів, так як аналіз ситуації на зазначеному ринку послуг спростовував наявність об'єктивних причин для вчинення таких дій. Як наслідок, пасажири були змушені сплачувати зайві кошти за проїзд.

Адміністративна колегія Відділення оштрафувала двадцять підприємців – перевізників на загальну суму 44 тис. грн. за вчинення антиконкурентних узгоджених дій та зловживання монопольним становищем на ринках послуг з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування пасажирським автомобільним транспортом в режимах звичайному та маршрутному таксі м. Нововолинська. Суб’єкти господарювання визнали та припинили порушення конкуренційного законодавства.

Крім того, рішенням виконавчого комітету Нововолинської міської ради, погодженим з територіальним відділенням, встановлено тарифи на перевезення одного пасажира на міських автобусних маршрутах загального користування пасажирським автомобільним транспортом в режимах звичайному та маршрутному таксі, однак у розмірі 2,75 грн. в межах міста, та 4,0 грн. за межі міста за одну поїздку з однієї людини.