Широкине, яке тривалий час було місцем масштабних боїв, можуть зайняти російсько-терористичні війська у разі відходу сил АТО на інші позиції.

Бійці, які вибили терористів із населеного пункту згадують, як бойовики ходили в лобові атаки, але більшість із них повертались на свої позиції вантажем «200». Це вдавалось зробити завдяки зручним позиціям на стратегічній висоті, йдеться у сюжеті ТСН.

«Ми пережили тупі наступи піхотою. Ми приготували їм купу «двохсотих». Вони це зрозуміли і останні два місяці воюють із нами артилерією», - повідомив командир батальйону «Донбас» Анатолій Виногродський із позивним «Гал».

За словами офіцера полку «Азов» із позивним «Карл», за статистикою СБУ, з 10 лютого втрати противника склали 800 загиблих. 

Операція в Широкиному стала однією з небагатьох успішних для сил АТО. У лютому 2015 року бійці полку «Азов» і батальйону «Донбас» закріпились на східних висотах. Далі не пішли, зайнявши будівлі санаторіїв. На лівому фланзі під шаленими обстрілами спорудили потужний укріпрайон. Проте сьогодні є загроза, що військові можуть відійти із цих позицій через політику.

Слід нагадати, що до повернення цих висот під український контроль саме звідси російські «Гради» обстрілювали Маріуполь і лінію оборони.

Військові стверджують, що заяви терористів про демілітаризацію Широкиного можуть призвести до того, що вони будуть змушені відступити із населеного пункту у глибокий яр. При цьому самі бойовики займуть стратегічну висоту. Тоді баланс сил в районі кардинально зміниться, адже українців можна буде зручно розстрілювати, а Маріуполь стане новою мішенню ворога.

Крім того, важку техніку сили АТО мають відвести на 12 кілометрів, а це - вулиці Маріуполя. Українці, на відміну від бойовиків, не ставлять гармати посеред міських районів, тому будуть змушені відвести їх ще далі за місто. Це означає, що техніка не допоможе воєнним у яру, який стане смертельному пасткою.

У Маріуполі ніхто не підтримує ідеї відходу військових із Широкиного: ні адепти «руського миру», ні волонтери, ні звичайні містяни.

Мешканка колись курортного Широкиного згадує, як окупанти говорили їй, що головне їхнє завдання – масштабні руйнування регіону.

Своєю чергою, волонтери погрожують і владі, і військовому керівництву України, що у разі відведення військ із Широкиного, вони стануть у населеному пункті живим щитом.

«Я сподіваюся, що такого наказу не буде. Ні ми, ні наші колеги з «Азова», не збираються залишати Широкине», - розповів «Гал».

Ще однією проблемою в селищі є заміновані території. Сапери можуть знищувати небезпечні пастки «ДНР» десятками років, адже бойовики відгородили нижню частину села сотнями кілограмів вибухівки.

Українська розвідка щодня фіксує, як бойовики заходять на колишні позиції і вкопуються. Час від часу в бік українців стріляють. Наразі росіяни усіма силами домагаються виведення українських військових із Широкиного, аби саме бойовики зберегли контроль над стратегічним селищем, тому що далі - дорога на Маріуполь, а за ним - шлях на Крим