Виразити внутрішній світ через творчість, відійти від буденності та творити красу власними руками мають змогу кілька десятків маленьких лучан. Заняття з арт-терапії «У творчості ми разом» відсьогодні стартували в етно-студії «Мальва». Захід покликаний об’єднати діток з кризових сімей, дітей, батьки яких перебувають в АТО, дітей-переселенців, а також усіх охочих виразити своє світобачення через мистецтво.

Як розповідають організатори, захід став можливим завдяки підтримці благодійного Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

За словами організаторів в етно-студії вже є три групи різного віку, загалом 27 діток-учасників. Майстрині проводитимуть тематичні заняття щотижня впродовж півроку.

«Для дітей ці заняття - це можливість творити, радіти своїй творчості. В підсумку етно-школа планує створити виставку дитячих робіт, щоб вони пораділи, побачили, чого вони навчилися за цей час. Найцікавіше, що в арт-роботі є всі можливості повернути собі цілісність та знайти сили рухатись до своїх бажань та мрій. Користь таких занять очевидна: вони розвивають пам’ять, увагу та мислення, заспокоюють, позбавляють негативних емоцій, розвивають креативність мислення та художній смак, дають можливість побачити ситуацію збоку, покращують рівень самооцінки» - розповіла майстер ляльки-мотанки, старший викладач кафедри образотворчого мистецтва СНУ імені Лесі Українки Галина Вахрамеєва.

Символічно, що перше заняття курсу арт-терапії присвятили виготовленню саморобної ляльки-мотанки. Відомо, що це - одна з найдревніших іграшок та оберегів в прадавній українській історії, що символізує мудрість, берегиню, праматір.

«Лялька-мотанка – стародавня іграшка, яка упродовж тисячоліть не втратила своєї значущості, котра супроводжує людину все життя. Українська народна іграшка здавна привертає увагу дітлахів чарівним світом її образів та казковості, пробуджуючи фантазію і спонукає до творчості», - розпочала з таких слів перше заняття Галина Вахрамеєва.

За словами майстрині арт-терапія допоможе діткам краще пізнати себе через мову символів та отримати душевну рівновагу.

«Діти, які приходять до нас в студію в основному з кризових сімей, саме вони й потребують більшої уваги та підтримки соціуму. Саме такі заняття допоможуть дітям отримати впевненість в собі, в своїх силах. Це навчить їх спілкуватися на езотеричному рівні» - зазначила майстриня.

Навчання в даній етно-студії абсолютно безкоштовне. Всіма матеріалами та інструментами для творчості діток забезпечує Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Дітлахи отримали папки-план для подальшої роботи в етно-студії.

В дитячих руках кипіла робота над лялькою. Діти намагалися вкласти в свій виріб всю душу, адже саме ця лялька має охороняти в дорозі, відтак і назвали її Подорожницею. Цю ляльку здавна брали з собою в дорогою, а під час її виготовлення потрібно думати про вдалу подорож. На запитання майстрині про яке місце думають діти, всі в один голос відповіли: «Про Крим!», «Про наш Крим».

Восьмирічна учасниця арт-терапії Султанія з величезним захватом розповіла про процес виготовлення ляльки-мотанки.

«В майстерні мені дуже подобається, я раніше не займалася, а ці заняття цікаві і надихають на нове. Всі дуже уважні, тут приємного бути. На наступний раз запрошу ще й подругу» - зазначила Султанія.