Начальник Ратнівського РВ УМВС Андрій Деркач та його заступник Віктор Бандура, яких звинувачують в отриманні неправомірної вигоди за не перешкоджання перевезення контрабанди, продовжують доводити, що кримінальне провадження проти них сфабриковане.

Про це сьогодні обвинувачені заявляли в Апеляційному суді Волинської області.

Нагадаємо, що міліціянтів судять за те, що вони ніби то вимагали від місцевого мешканця Леоніда Дейнеки гроші за невтручання у перевезення контрабанди. За мікроавтобус, вказано в обвинувальному акті, правоохоронці просили по 100 доларів, а за легковий автомобіль – 50.

Віктору Бандурі інкримінують одразу кілька злочинних епізодів.

Як йшлося у матеріалах справи, заступник начальника РВ Віктор Бандура наказував ДАІшникам спинити авто контрабандиста Леніда Дейнеки і за невтручання в його діяльність вимагав 700 доларів. 

Чоловіки, як зазначено в матеріалах справи, зустрілися у селі Видраниця Ратнівського району, де Леонід Дейнеко сів в автомобіль до міліціонера і передав йому 700 доларів.

Пізніше міліцейський посадовець поставив співпрацю на постійні рейки і тепер уже ніби встановив фіксовану таксу - 100 доларів за мікроавтобус з цигарками та 50 доларів за легковий автомобіль.

Тож, відповідно до такої ставки за кілька днів заступник начальника Ратнівського райвідділу міліції ніби то отримав 200 доларів за кілька автомобілів, які уже встиг перевезти Леонід Дейнеко. 

Крім того, йдеться в матеріалах справи, протягом серпня 2014 року Віктор Бандура отримав від контрабандиста ще 200 та 400 доларів. Під час останньої передачі грошей, Віктора Бандуру затримали працівники СБУ.

Разом з тим, кримінальне провадження за статтею отримання неправомірної вигоди було відкрите і проти начальника Ратнівського РВ УМВС Андрія Деркача. Посадовця звинувачують у тому, що він, будучи в змові з Віктором Бандурою разом вимагали у Леоніда Дейнеко гроші за неперешкоджання перевезення контрабанди, а усі отримані від останнього гроші ділили між собою.

В суді начальник райвідділу міліції Андрій Деркач пояснив, що про такого чоловіка як Леонід Дейнека почув на оперативній нараді. Тоді, йшлося про те, що Леонід Дейнека є фігурантом кримінального провадження і коли в його будинку проводили обшук, то він чинив опір представникам податкової міліції. Саме ж провадження не могли розслідувати, оскільки Леонід Дейнека не з'являвся до слідчого. Тому Андрій Деркач дав команду своєму заступнику Віктору Бандурі зустрітися з чоловіком та поговорити з ним з цього приводу.

Такі ж покази давав у суді і Віктор Бандура. Чоловік пояснив, що на зустріч до Дейнеки він їздив разом зі слідчим, і саме тому працівники ДАІ спиняли автомобіль селянина.

Звинувачення стосовно неправомірної вигоди, чоловік пояснив тим, що, коли він вперше побачив Леоніда Дейнеку, то розговорився з ним і розказав, що його батько хоче придбати сільгосптехніку, однак не знає де і як це краще зробити. Тоді Леонід Дейнека сказав, що зможе у Республіці Білорусь придбати прес-підбирач за 5 000 доларів.

Чоловіки домовилися і за кілька днів Віктор Бандура передав Леоніду 3 500 доларів як завдаток. Однак через кілька місяців замовник побачив, що селянин ні техніку не везе, ні грошей не повертає. А тому Віктор Бандура почав вимагати від Леоніда Дейнеки повернути гроші.

Та не зважаючи на такі покази обвинуваченого Рожищенський районний суд визнав Віктора Бандуру винним у скоєнні злочину та засудив його до 6 років позбавлення волі.

Разом з тим начальника Ратнівського РВ УМВС Андрія Деркача виправдали і зняли з нього усі обвинувачення.

Прокуратура Волинської області оскаржила вирок суду і вимагали таки засудити до семи років тюрми Андрія Деркача.

В свою чергу Віктор Бандура також подав апеляційну скаргу, у якій просив його виправдати, а провадження відносно нього закрити. В суді і апелянт, і його захисник вказували на те, що Віктор Бандура визнає, що брав гроші у Леоніда Дейнеки, але тільки як погашення боргу. Крім того, обвинувачений вказував на те, що на момент скоєння злочину, який йому інкримінується він навіть не був у селі Видраниця. Це чоловік та його захисник Сергій Полячук доводили за допомогою роздруківок мобільних операторів, завдяки яким можна встановити місцезнаходження людини.

Більше того, адвокат обвинуваченого Сергій Полячук наголошував на тому, що сам потерпілий Леонід Дейнека, який, як він стверджував, возив контрабанду на території Ратнівського району, на той час був у Луцьку в районі Управління СБУ та прокуратури. Ці доводи захисник Сергій Полячук також підтверджував роздруківками з мобільних операторів.

Однак колегія суддів Апеляційного суду Волинської області не взяла такі твердження до уваги та залишила апеляції прокурора та обвинуваченого без задоволення, а вирок суду І інстанції без зміни. Начальника - виправдати, а заступнику призначили 6 років ув'язнення. 

Втім після судового засідання захисник Віктора Бандури Сергій Полячук заявив, що буде подавати касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду, оскільки переконаний, що його підзахисний не винен.