Центральна виборча комісія (ЦВК) розпочала підготовку до місцевих виборів. Про це повідомляє прес-служба ЦВК.

Також ЦВК звернулася до Верховної Ради з вимогою визначити перелік адміністративно-територіальних одиниць у зоні АТО, у яких місцеві вибори не проводяться.

Рішення прийнято у зв’язку з тим, що, відповідно до пункту 4 прикінцевих та перехідних положень закону України «Про місцеві вибори», чергові місцеві вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів Севастопольської міської ради, депутатів районних, районних у містах, міських, селищних, сільських рад та міських, селищних, сільських голів на території АР Крим, а також депутатів обласних рад, окремих районних, районних у містах, міських, селищних, сільських рад і міських, селищних, сільських голів та рад об’єднаних громад на території Донецької і Луганської областей, призначені на 25 жовтня 2015 року, не проводяться у зв’язку із здійсненням Російською Федерацією тимчасової окупації та збройної агресії проти України та неможливістю забезпечення дотримання стандартів проведення виборів Організації з безпеки і співробітництва в Європі. При цьому перелік адміністративно-територіальних одиниць, у яких не проводяться місцеві вибори, призначені на 25 жовтня 2015 року, визначається Верховною Радою України в постанові про призначення місцевих виборів.

Проте Постанова Верховної Ради України від 17 липня 2015 року 
«Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2015 році», прийнята до набрання законом чинності,  указаного переліку не містить.

При цьому Комісія зауважила, що згідно з частиною першою статті 15 закону виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня чергових місцевих виборів, тобто 5 вересня 2015 року. Таким чином, ще до початку виборчого процесу у відповідних суб’єктів виникають права та обов’язки на здійснення передбачених законом у встановлені ним строки дій щодо організації підготовки та проведення відповідних виборів та визначення обсягів коштів Державного бюджету України, необхідних для проведення місцевих виборів 25 жовтня 2015 року.

 Також ЦВК затвердила понад 20 нормативних актів для реалізації нового закону про місцеві вибори.

Затверджено календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року.

Комісія затвердила форми іменних запрошень на місцеві вибори.

Окремою постановою ЦВК затвердила Роз’яснення щодо невключення осіб, засуджених до обмеження волі, до списків виборців на звичайних виборчих дільницях для підготовки і проведення голосування з місцевих виборів.

Також встановлено порядок проведення жеребкуваннящодо включення кандидатур до складу територіальних виборчих комісій.

Окрім того, встановлено форму виборчого списку кандидатів у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної у місті ради, висунутих місцевою організацією політичної партії в багатомандатному виборчому окрузі.

Під час засідання ЦВК затвердила зразки та опис печаток територіальних і дільничних  виборчих комісій, а також зразок штампа «ВИБУВ».

ЦВК затвердила обсяг видатків, необхідних для підготовки та проведення чергових місцевих виборів, призначених на 25 жовтня 2015 року, включаючи видатки на реалізацію першочергових заходів, в сумі 1,1 млрд грн.

Встановлено порядок спеціального інформаційного забезпечення проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ.