Державне комунальне підприємство «Луцьктепло» вже третій рік поспіль виплачує ДК «Газ України» понад 21 мільйон гривень боргу за поставку природного газу, проте оскільки і досі не має необхідної суми коштів - звертається до суду з заявою про відстрочку.

Справа в тому, що ще у грудні 2010 року ДКП «Луцькптепло» та дочірня компанія НАК «Нафтогаз» «Газ України» підписали договір про поставку природного газу. Під час підписання угоди сторони погодили між собою обсяги природного газу, а вартість договору склала понад 65 000 000 гривень.

Зауважимо, що оплата за природній газ згідно договору проводилася за рахунок державних коштів.

Тож ДК «Газ України» щомісяця постачав на ДКП «Луцьктепло» блакитне паливо, за який «Луцьктепло» розраховувалося, але не в повному обсязі. Таким чином за два роки підприємтсво заборгувало постачальнику газу понад 15 000 000 гривень.

У лютому 2012 року ДК «Газ України» звернувся до Господарського суду Волинської області з позовом до «Луцьктепла» з вимогою сплатити не лише основну суму боргу, яка на той час зросла ще на 5 000 000, а й штрафні санкції та відсотки.

В суді представник луцького комунального підприємства просив у задоволенні позову відмовити, хоча не заперечував наявність та суму боргу. Свою позицію відповідач пояснив тим, що на ДКП «Луцьктепло» важке фінансове становище.

Мовляв, споживачі теплової енергій невчасно сплачують за комунпослуги, тарифи затведжені НКРЕ не відповідають вимогам Закону «Про теплопостачання», яким встановлено, що «тарифи на теплову енергію повинні забезпечувати відшкодування всіх економічно обґрунтованих витрат на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії», а держава не відшкодовує цієї різниці.

Та все ж суддя Господарського суду Волинської області Оксана Сур'як вирішила, що підприємство таки повинне виплатити ДК «Газ України» 21 244 844 гривень боргу.

Нині уже луцьке державне комунальне підприємство звертається до суду, однак не з позовом, а з заявою про відстрочку виконання вищезгаданого рішення суду майже на рік.

Представник підприємства Ігор Петрук цю заяву знову ж таки аргументує складним фінансовим становищем.

«Ми вже майже розрахувалися з ДК «Газ України» і виконали рішення суду на 18 000 000 гривень. Лишилося ще 2 657 550 гривень боргу, але підприємство не має таких коштів. Наразі споживачі заборгували ДКП «Луцьктепло» понад 34 000 000 гривень за надані послуги, держава не відшкодувала нам понад 7 000 000 гривень різниці в тарифах. Державною виконавчою службою відкрито багато проваджень щодо стягнення як з населення, так і юридичних осіб заборгованості за тепло на загальну суму 49 400 000 гривень. На рахунках підприємтсва зараз немає коштів, а працівники з червня не отримують зарлату. А тому ми просимо відстрочити виконання рішення до 1 липня 2016 року», - просив суд Ігор Петрук.

Втім прокурор, який виступає в інстересах позивача ДК «Газ України» цілком заперечив проти задоволення заяви, оскільки важке фінансове становище боржника не є підставою для невиконання рішення суду, а представники «Луцьктепла» вже неодноразово просили про відстрочку.

Тож чи отримає ДКП «Луцьктепло» можливість не виплачувати борг найближчим часом, стане відомо наприкінці серпня, оскільки головуюча суддя по справі Валентина Пахолюк оголосила перерву в слуханні.