Сьогодні у Луцьку активісти місцевих громадських організацій влаштували бойкот російським банкам. Зокрема, близько 15:00 вони зібрались на проспекті Волі біля головного корпусу СНУ ім. Лесі Українки і рушили до фінустанов, аби висловити своє незадоволення з приводу їхньої діяльності на теренах області.

Таким чином, представники громадських організацій заявили, що це акція-попередження, яка відбувається в рамках чинного законодавства.  Разом з тим, вони донесли до регіонального керівництва трьох банків з російським «корінням», які працюють в Луцьку, вимогу припинити діяльність і закрити свої відділення.

В рамках акції, активісти громадських організацій підписали спільне звернення і понесли його одразу у три банківські установи – «Сбербанк Росії», «Альфа-Банк» та банк «ВТБ». Тож регіональних керівників у листі попросили в двотижневий термін припинити роботу.

В першу чергу представники громадських організацій завітали до «Сбербанку Росії», однак попри робочий час, двері установи виявились зачиненими.

Незважаючи на це, активісти наклеїли на вікна банку великі наліпки з написами «Банкам окупантів – не місце на волинській землі». Чоловіки довго намагались «достукатись» до працівників банку, аби через них передати керівництву своє звернення, але протягом 20 хвилин їм так ніхто і не відчинив двері.

Натомість за 15 хвилин після появи натовпу обурених активістів до приміщення під’їхав автомобіль Державної служби охорони, яку вочевидь викликали представники російського банку. Щоправда, стражі порядку пересвідчившись в тому, що активісти не чинять ніяких правопорушень – полишили місце проведення акції, так і не дочекавшись поки до них вийдуть ті, хто їх викликав.

В той же час, представники громадських організацій не знайшли іншого виходу, як приклеїти спільне звернення на скло вхідних дверей до «Сбербанку Росії».

«Кожна гривня, яка проходить через банк окупанта, кожна копійка в їхньому обороті це вкладення в зброю, яка вбиває наших хлопців на Сході. Чому ці банки по сьогодні в нас діють і всі знають, що це російські банки і ніхто їх не забороняє? Ми повинні зупинити це і припинити годувати окупанта, бо кожна гривня  вкладена сюди – це кров наших побратимів. Тому ми даємо їм 2 тижні, аби вони припинили свою діяльність», - заявив представник ГО «Автомайдан України» Дмитро Василенко.

Далі активісти рушили до «Альфа-Банку» на проспекті Волі, де одразу зайшли у приміщення, аби поспілкуватись з адміністрацією і передати звернення з попередженням. До них вийшла представниця фінустанови, яка прийняла спільну заяву представників громадських організацій.

Попри це, вже після того як ініціатори бойкоту наклеїли великі наліпки з попередженням, – до будинку під’їхав той же автомобіль з представниками Державної служби охорони, які знову ж таки пересвідчившись, що активісти не чинять ніяких правопорушень – подались геть.

Повертаючись, активісти вирішили повторно зазирнути у відділення «Сбербанку Росії», яке виявилось відчиненим.

Наліпки виявились вже зірваними, а представник адміністрації, який вийшов до активістів, заявив, що ніяких коментарів не дає і порекомендував зі своїми обуреннями стосовно діяльності банку на Волині звертатись в центральний офіс. Разом з тим, в банк вже викликали правоохоронців.

Останнім у списку виявився «ВТБ», що розташувався на вулиці Шопена у центрі Луцька.

Однак, як не дивно, активістів тут зустріли досить таки привітно. Зокрема, регіональний керівник фінустанови запросив ініціаторів акції-бойкоту до себе в кабінет, де прочитавши попередження – пообіцяв в найкоротші терміни донести інформацію до центрального керівництва і дати активістам відповідь. Попри це, представники громадських організацій лишили на стінах банку з російським «корінням» кілька великих наліпок, аби перехожі лучани знали, що «Банкам окупантів – не місце на волинській землі».