28-го серпня у Нововолинську відбулася година пам’яті, присвячена трагічним подіям минулорічної давності, що трапились під Іловайськом. Біля меморіальної стели героїв АТО провели поминальну панахиду за загиблими торік в Донецькій області бійцями, - пише БУГ.

На молебень зібралися рідні, друзі загиблих, представники влади Нововолинська, просто перехожі. Духовенство згадало в своїх молитвах воїнів та помолилось за упокій їхніх душ.

 

Година пам’яті «Іловайськ. Забуттю не підлягає» була присвячена героям, котрі поклали своє життя, окропивши кров’ю землю Донбасу. Ініціатором її проведення став волонтер Нововолинського центру допомоги військовослужбовцям Борис Бабійчук. Він подякував всім присутнім в участі у заході і пригадав, як рік тому лунали дзвінки військовослужбовців, які виходили з Іловайського «котла». Їх рідні не переставали телефонувати волонтерам ні вдень, ні вночі. Тому не можна дозволити, щоб ця дата була забутою, а спогади свідків трагедії мають привернути увагу громадськості, якою ціною дається нашим хлопцям перемога.

 

Перед панахидою ведуча заходу пригадала події минулорічної давності, коли іловайське угрупування бійців опинилось в оточенні. Оточеним під Іловайськом українським частинам 29-го серпня 2014 року були запропоновані противниками умови виходу з кільця, але всупереч домовленостям в шести кілометрах південніше Іловайська колону зустріли шквальним вогнем. Колони розстріляли, завдавши великих втрат українським батальйонам. За офіційними даними загинули 366 наших бійців, сотні поранені та захоплені в полон. Трагедія зачепила й Волинь, адже в операції брала участь 51-ша ОМБ. У ці дні скорботні заходи відбуватимуться в усій Волинській області.

Ведучі заходу поіменно згадали нововолинських героїв, які віддали життя за незалежність нашої держави під Іловайськом. До слова також запросили одного з тих, хто знає правду про ці криваві події краще всіх, – Олександра Кондисюка. Небагатослівно, однак душевно – так можна сказати про його виступ. Присутні не стримували сліз, коли чули слова: «Важко згадувати все, через що пройшли наші хлопці. Важко стояти біля цієї стели, на якій є фото хлопців, з якими ще рік тому проходили військову службу». З капітаном Задорожнім, Олексієм Шепелюком вони товаришували, загиблий Ігор Пугач був учнем Олександра.

Після заходу охочі мали змогу згадати історію, переглядаючи документальний фільм про Іловайськ.