Україна і Сполучені Штати обговорили створення спільної ракети-носія без участі Російської Федерації.

Про це Голосу Америки заявив глава Державного космічного агентства України Любомир Сабадош, який перебуває з візитом в США.

За його словами, переговори, що відбулися з представниками американського бізнесу, дають змогу говорити, що Україна і Штати можуть разом створювати ракету-носія, що візьме на себе функції з польоту людини на орбітальну станцію.

"Є приклад цього - участь українських компаній у створенні ракети-носія "Антарес", що доставлятиме, в першу чергу, необхідні корисні вантажі на орбітальну станцію, а потім, можливо, виконає місію з доставки екіпажу", - сказав Сабадош.

При цьому, від співпраці в космічній сфері з Росією можна буде відмовитися.

За словами керівника космічного агентства, "ми націлюємося на те, щоб зробити спільно ракету-носій з компаніями Сполучених Штатів Америки, що буде для нас дуже важливо, оскільки самостійно забезпечити замкнутий цикл виробництва ракети-носія Україна не зможе, тому що це дуже дорого".

"Ми розуміємо, що в той час, коли у нас є труднощі в економіці, інвестувати кошти тільки в космічну галузь буде не зовсім правильно. Але уряд приділяє особливу увагу розвитку космічної співпраці з міжнародними партнерами", - додав Сабадош.