Охоронна фірма «Континіуму» не розрахувалася зі своїми працівниками. Зо два десятки чоловіків, які ще донедавна відстоювали інтереси паливних магнатів, сьогодні зібралися під стінами луцького офісу фірми з вимогою заплатити їм зароблені гроші. Кажуть, за надважливе завдання, куди їх відправили, обіцяли по 10 тисяч гривень у місяць. Натомість розрахувавлися по-мінімуму - мінімальних 1200 гривень.

Як пояснили пікетувальники, цілу зиму вони в інтересах працедавців стерегли нафтопродуктопровід. Річ у тім, що цей об'єкт перебуває у державній власності, і по ньому з Росії до країн Європи транзитом постачається дизельне паливо. Свого часу довкола цього трубопроводу точилися справжні війни

Так, раніше контроль над нафтопродуктопроводом здійснювала компанія «Прикарпатзахідтранс», втім невдовзі, розповідають колишні працівники охоронної фірми «Ріккона», люди «Континіуму» самовільно зайшли на підприємство і заходилися ним керувати. Тож відповідно і для охорони трубопроводу потрібно було взяти своїх людей. 

Тому, кажуть охоронці, фірма «Ріккона» почала в екстреному порядку набирати людей для охорони трубопроводу на ділянках у Львівській та Закарпатській області. 

Згідно ЄДР юросіб, ТзОВ «Ріккона» зареєстроване в Києві, засновниками його є Ігор Солтис та Ілхам Мамедов, які внесли до статутного фонду компанії аж по 50 гривень кожен, директором є Володимир Лазаренко, а основна діяльність товариства — охоронна служба. 

Чоловікам, які приходили на роботу обіцяли зарплатню близько 10 000 гривень, однак — згідно договору вони повинні були отримувати мінімальну заробітну плату, а решту грошей їм обіцяли перераховувати на банківську картку. Працевлаштування проводилося офіційно. 

Як розповів один з колишніх працівників на ім'я Олексій, спочатку вони працювали на фірмі «Ріккона», однак 28 лютого їх офіційно звільнили, а вже 1 березня так само офіційно взяли на роботу, проте вже в компанію «Баут». 

Зауважимо, що ТзОВ «Баут» також зареєстроване в Києві і має всього 100 гривень статутного фонду. Засновником компанії є той же Ігор Солтис, а директором фірми — Володимир Лазаренко. Колишні працівники пов'язують компанію «Баут» із холдинговою компанією «Континіум», що вважають власністю є нардепів від Волині Степана Івахіва та покійний Ігоря Єремеєва.  

І от уже з березня, коли людей перевелися на роботу в новостворену фірму, їм почали затримувати заробітну плату. Більше того, працівники за свій кошт повинні були забезпечувати собі нормальні умови життя. 

«Ми працювали вахтовим методом — по два тижні на місяць. Нас у зміну виходило по четверо людей і ми чергували подобово. Але крім цього ми за свої кошти винаймали житло, сплачували за комунальні, харчувалися та навіть їхали на вахту. Нам і цього ніхто не компенсував, хоча обіцяли все повернути», - розповідає один з екс-працівників Олександр.  

Спочатку люди чекали, потім просили, зрештою вимагали і звільнялися, однак при остаточному розрахунку керівництво фірми «Баут» давало працівникам лише 1 200 гривень, тобто те, що зазначено у трудовому договорі. 

З того часу люди не можуть отримати своїх «кровно зароблених», а тому сьогодні вони прийшли під стіни фірми з плакатами та колективним зверненням.

Зауважимо, що офіс фірми «Баут» знаходиться за адресою Єршова, 2. Саме там офіс ще однієї фірми «Континіуму» - «Віта-авто». 

Люди намагалися зустрітися з керівником фірми, втім до протестувальників вийшло троє чоловіків, які нікому не представилися. Вони одразу ж почали вимагати вимкнути камеру і заборонили журналістам заходити на територію підприємства. Натомість вони запросили лише п'ять людей з натовпу і провели їх до директора фірми «Баут» Володимира Лазаренка.  

Зауважимо, що разом із протестувальникам на розмову до керівника фірми намагався пройти й адвокат, який погодився допомогти чоловікам повернути зароблені гроші. Втім навіть і його на підприємство не пустили, мовляв режимний об'єкт.  

Уже після зустрічі люди розповіли, що їхнє колективне звернення ніхто не прийняв, натомість людей попросили «не здіймати бучу» і пообіцяли розрахуватися до кінця місяця.  

«Нам сказали, що 14 числа будуть збори акціонерів, а тому не треба зараз здіймати бучу, а до 21 числа вони подивляться, може, в них там якась помилка в бухгалтерії. Пообіцяли розібратися з цим питанням. Але разом з тим, вони сказали, що офіційно вони з нами вже розраховані і вони нам нічого не винні», - розповів колишній працівник підприємства Олексій.  

Представники охоронної компанії від офіційних коментарів відмовилися і навіть натякнули, як нам видалося, на розправу якщо фото- чи відеоматеріали з зустрічі потраплять в мережу Інтернет. «Якщо моє фото десь попаде, то самі знаєте..» Ми кілька разів зверталися до представників фірми офіційно прокоментувати події, однак нічого так і не дочекалися. 

«Спочатку нам треба розібратися в ситуації, а тоді тільки можна буде щось коментувати. Якщо фото кудись попадуть, то самі знаєте...», - так відповіли працівники компанії «Баут» на наші запитання.  

Зрештою, протестувальники погодилися зачекати ще два тижні, аби дати шанс адміністрації фірми «Баут» розібратися з ситуацією. Однак, якщо люди так і не отримають зароблених грошей, обіцяють прийти у більшому складі, залучити громадські організації та подати заяву в правоохоронні органи та звернення уже не до фірми, а до Степана Івахіва.