Більше чотирьох років лучани, які мешкають на вулиці Качалова та однойменному провулку, оббивають пороги міської ради з проханням відремонтувати дорогу, якій уже більше 50 років. Отримуючи щороку відписки, люди не здаються і знову стукають в усі двері. Однак вже котрий рік ремонт вулиці Качалова відкладається на наступний рік. І так щороку – з 2011-го, - повідомляє ІА "Волинські новини".

Так, до Офісу розвитку кварталу Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» прийшла група лучан, які домагаються ремонту їх вулиці. Всі вони - мешканці одного кутка, який охоплює вулицю Качалова, провулки Качалова та Лєскова. Цей приватний сектор розташований обабіч вулиці Ковельської і ремонту дороги тут не бачили кілька десятків років.

А порівняти є з чим. Одна з доріг на перехресті належить вже селу Зміїнець Луцького району. Там немає ані ям, ані щебеню, натомість – рівненький асфальт біля статечних маєтків. А ось навпроти хатин пенсіонерів – ями і вибоїни.

Лучанка Надія Шульган вже чотири роки пише листи в міську раду, ходить на прийом до міського голови. І вже четвертий рік поспіль отримує відписки про те, що вулиця не включена в перелік ремонту доріг, або ж грошей на ремонт немає.

Як попередньо повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, у 2014-му Надія Шульганприходила на прийом до міського голови, під час розмови градоначальник відповів, що «почув» жінку. Але згодом пані Надія отримала чергову відписку.

Керуючись принципом, «вода камінь точить», жінка звернулася до міського голови й у 2015 році. Але й цього разу їй відповіли, що ремонтувати вулицю Качалова цього року не будуть. Єдине, що можуть зробити – вчергове розрівняти грейдером.

«По телебаченню часто наш міський голова Микола Романюк розповідає, як він кому допомагає. А нам ніяк не допоміг», - скрушно каже Надія Шульган.

Зрештою, лучанка разом з сусідами прийшла шукати підтримки в Офіс розвитку кварталу Фонду «Новий Луцьк». Як відомо, Офіси вже запрацювали на вулицях Гордіюк, 37, Дружби народів, 3, проспекті Соборності, 38 та Корольова, 10 (мікрорайон Вересневе) . У Фонді кажуть, що скоро таких офісів буде близько 10, практично у кожному мікрорайоні міста. Уже облаштовують приміщення на вулицях Кондзелевича, 30, Ковельська 47а, Шухевича 6/18 та по проспекту Відродження, 10.

З’ясувалося, що ремонту потребує не лише вулиця Качалова, а й провулок Качалова.

Крім того, в тому ж кутку є ще один провулок, який не має навіть назви, а відтак, його й взагалі можуть не ремонтувати, бо його, так би мовити, не існує.

Поруч – вулиця Лескова, яку також було необхідно оновити.

Зауважимо, в затвердженому переліку доріг, які мають ремонтувати цього року, вулиця Качалова та Лескова включені. Тож, начебто і проблема мала б бути вирішена. Проте вулицю Лескова відремонтували, а Качалова навіть не розпочинали.

Заступник директора департаменту ЖКГ міськради Микола Осіюк в коментарі кореспонденту Інформаційного агентства Волинські Новини повідомив, що вулицю Качалова, попри те, що вона включена до переліку, цього року не ремонтуватимуть, а заплановані роботи перенесуть на наступний рік, бо грошей немає. А ось 200 метрів вулиці Лескова таки вже відремонтували.

Додамо: в тому мікрорайоні мешкає і колишній директор «Луцьксвітла» Олександр Ковпак, який вже декілька місяців на пенсії, але досі контактує з колегами-комунальниками. Під час зустрічі лучан з працівниками Офісу розвитку кварталу, він розповів, що ще тиждень тому в департаменті ЖКГ його запевняли, що, принаймні вулицю Качалова зроблять цього року, адже на неї є вся документація. Надію вселяло й те, що поруч ремонтували вулицю Лескова.

Але вже за кілька днів все змінилося. В приватній розмові колеги повідомили, що «всі гроші забрали на проспект Волі», який нещодавно почали ремонтувати. Зауважимо, попередня вартість робіт – більше 11 мільйонів гривень.

Тож, обурюються лучани, на центральний проспект напередодні виборів до місцевої ради відшукати вдалося. А ось на вулицю, де більшість мешканців - пенсіонери, 700 тисяч (попередня кошторисна вартість) – не знайшли.

Зрештою, вибоїни на дорозі – не єдина проблема цього мікрорайону. На провулку Качалова вночі – темінь, бо не вистачає ліхтарів. Тож не раз батьки з дітьми, йдучи в темну пору доби, втрапляли в калюжі.

Лучани погоджуються навіть на співфінансування деяких проектів, аби вирішити питання мікрорайону. Але в міській раді їх досі не чують.

В Офісі розвитку кварталу, куди лучани звернулися, фахівці їм порекомендували створити вуличний комітет, аби вирішувати місцеві проблеми. Зрештою, тоді з думкою лучан, міська влада буде змушена рахуватися.

Вуличний комітет зможе лобіювати вирішення питань освітлення, ремонту доріг та інфраструктури. Учасники зустрічі домовилися про наступну консультацію з фахівцями, які допоможуть створити комітет та надаватимуть повний супровід з цього питання, повідомив радник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр Курилюк.

Що ж до ремонту вулиці, додав він, то з цим питанням звернуться до депутатів від групи «Новий Луцьк». Обранці громади, обіцяє, клопотатимуть, аби зрештою вулицю Качалова і однойменний провулок включили до переліку доріг, які ремонтуватимуть у 2016 році.