За протоколом Консультаційної ради з питань охорони культурної спадщини управління культури і туризму Волинської ОДА земельна ділянка на вул. Кафедральна, 13 відповідає критеріям автентичності, що є підставою для занесення її до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Проте протягом 4 років вищезгадана земельна ділянка не набула відповідного статусу.

Заступник начальника управління містобудування і архітектури Луцької міської ради Ярослав Матвіїв розповів, що не бачить юридичних підстав для припинення будівництва та вилучення земельної ділянки у ТзОВ «Луцькміськбуд». Тож, на його думку, і звернення до суду з цього приводу не дасть бажаних результатів, адже судові справи «будуть неодмінно програні». Матвіїв розповів, що забудовником були виконані всі вимоги і пройдені всі процедури погодження будівництва, а отже і будівельні роботи є цілком законними.

Краєзнавець Ігор Левчук розповів, що на Кафедральній, 13 було виявлено археологічну пам’ятку. А отже земельна ділянка вже повинна була б мати іншу кваліфікацію, яка унеможливить проведення на ній будівельних робіт. Тож всі рішення і погодження він вважає незаконними. Проте, за його словами, процес надання статусу пам’ятки архітектури, ділянці по вул. Кафедральна, 13, навмисно затягується.

«Ну я розумію, що земельна ділянка абсолютно корупційна, адже за нею стоять інтереси посадових осіб досить таки високого рівня. В тому числі і депутатів Верховної ради. І в даний момент це просто прикривається… На даний момент ми маємо констатацію – доведення пам’ятки до стану руйнації, що кваліфікується статтею 44-тою закону про охорону культурної спадщини. Пам’ятка умисно доводиться до стану руйнації, щоб забрати об’єкт культурної спадщини, який заважає проведенню корупційного будівництва» - зауважив Ігор Левчук.

Представник забудовника Віктор Семенюк розповів, що при будівництві планувалось по контуру історичної пам’ятки зробити монолітний бетонний пояс та перекрити її плитами, аби зберегти від руйнації. Проте, замість того щоб це зробити, будівництво зупинили і пустили представників ДП "Волинські старожитності" ДП НДЦ "ОАСУ" Інституту археології НАН України проводити археологічні дослідження. Семенюк стверджую, що саме "Волинські старожитності" своїми дослідженнями довели об’єкт до руйнації.

Ігор Левчук порадив Семенюку «залишити подібні маніпуляції для маленьких дітей», адже подібним чином вже законсервували ряд підземель, над якими знаходиться приватна власність і немає доступу громаді міста.

Голова постійної комісії Луцької міської ради з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму Павло Данильчук розповів, що проекти рішень про вилучення земельної ділянки у забудовника не знаходять підтримки серед депутатів Луцької міської ради, загалом набираючи близько 15-ти голосів. Тож він запропонував готувати юридичні висновки експертної комісії, та дочекатись місцевих виборів.

Данильчук висловив впевненість у тому, що у результаті виборів до Луцької міської ради склад депутатів буде значно змінений, та позбавлений лобістів з земельних питань. Саме тоді буде реально вилучити історичну пам’ятку, та вжити негайних заходів для її збереження і консервації. Голова комісії також планує притягнення до дисциплінарної відповідальності посадовців, які допустили доведення об’єкту до знищення. 


Фото видання Волинь Таймс