Генеральну прокуратуру та прокуратуру міста Луцька просять перевірити дії Луцького міського голови у 2012 році, які він чинив напередодні приїзду президента-втікача Віктора Януковича.

Про це розповів депутат міської ради, голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов, - повідомляє Інформаційне агентство Волинські новини.

Так, 17 травня 2012 року планувався приїзд Віктора Януковича на Волинь. Напередодні, 16 травня 2012 року партії Батьківщина і Свобода подали заяву про пікет під стінами Волинської ОДА.

Того ж дня Луцький міський голова Микола Романюк звелів своїм підлеглим звернутися до суду з проханням заборонити проведення мирного зібрання.

 

До слова, звернутися до суду міського голову попросили в Луцькому МВ УМВС. Лист на ім’я Миколи Романюка надійшов за підписом начальника міськвідділу Романа Крохмаля, який, після відставки, очолював відділ з питань запобігання та виявлення корупції у міськраді.

 

Навіть тоді, коли з’ясувалось, що візит Януковича скасували, Микола Романюк не відкликав позову. Зрештою, 17 травня суд ухвалив рішення, яким задовольнив позов, і заборонив пікет. Апеляційний суд залишив рішення без змін.

 

 

 

 

 

Зі слів Андрія Осіпова, правом забороняти пікети та мирні зібрання наділений орган місцевого самоврядування, а не особисто міський голова.

«Розпочинаючи процедуру заборони мирного зібрання, Микола Романюк перевищив повноваження. Згідно із законом, рішення про звернення до суду про обмеження мирного зібрання може прийняти місцева рада та/або її виконком. Отже, Романюк діяв протиправно, порушуючи вимоги Конституції України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», - переконує Андрій Осіпов.

У відповідь на його запит секретаріат міськради повідомив, що у 2012 році на розгляд депутатів не пропонувалися проекти рішень, які стосувалися мирних зібрань.

 

 


Відтак, депутат звернувся до народного депутата України Юлії Тимошенко, а та, своєю чергою, до Генпрокуратури із проханням перевірити законність дій Луцького міського голови.

 

Крім того, Андрій Осіпов повідомив про згадане кримінальне правопорушення прокурора міста Луцька.

 

З його слів, Генеральна прокуратура переслала звернення в обласну прокуратуру для розгляду під особистим контролем обласного прокурора. Нині депутат чекає відповіді і на матеріали, надіслані в ГПУ, і на матеріали, надані прокурору Луцька.