Громадськості Волині офіційно представили кандидатів на посаду начальника регіональної митниці. Зокрема, у стінах Волинської  відбулись громадські слухання з цього приводу. Себе презентували нинішній виконувач обов’язки начальника Волинськоїмитниці Юрій Мацібора і претендент з Черкаської області заступник начальника обласної ДФС Віталій Миранюк.

Окрім коротенького виступу з автобіографією кандидати розповіли громадськості про свої наміри та плани щодо нововведень в систему роботи митної служби на Волині та окремих митних постів.

Так, до прикладу Юрій Мацібора розповів, що наразі пропускна потужність МП «Ягодин» - 550 машин на добу. Та вже за кілька місяців шляхом нововведень та оптимізації роботи адміністрації поста він обіцяє збільшити пропускну потужність до 900-100 машин. Мовляв, це зробити не складно, адже потужності «Ягодина» саме на це розраховані. Те ж саме він пропонує і на митному пості «Устилуг». Разом з тим, між словами про корупцію він запевнив, що вдасться до кадрових чисток і оптимізації роботи штату. Таким чином, після призначення він планує з 636 працівників звільнити щонайменше 30.

«Наразі до бюджету з митниці надходить 399 мільйонів гривень. На мою думку, ми можемо більше. В нас все для цього є. Думаю, нам вдасться збільшити надходження від Волинської митниці до 433 мільйонів гривень… Я впевнений що мої методи не зовсім популярні і будуть для багатьох не вигідні. Але після подій в країні я більше схиляюсь до радикальних змін… Я за місяць-два не зможу поламати систему, яка будувалась 20 років. Але я можу спробувати.», - заявив Юрій Мацібора під час громадських слухань.

Натомість Віталій Миранюк довго розповідав про свій кар’єрний ріст і те, як він у 2010 році був звільнений режимом Януковича з посади заступника начальника митниці і це при тому, що він перебував у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років. Натомість йому пригадали і про подарунки в 800 тисяч гривень, про які писали всеукраїнські ЗМІ. Зокрема свого часу, такий доволі вартісний подарунок виявили у його декларації про доходи. Однак Віталій Мацібора пояснив присутнім  у залі, що такий подарунок йому зробив батько, 1938 року народження. Мовляв, тато перед тим купив однокімнатну квартиру на 68 квадратних метри і, оскільки він вже старенький – вирішив переписати на сина, оформивши дарчу.

Що ж до своїх подальших планів на пості начальника Волинської митниці, то, окрім загальних фраз про необхідність змін у системі Віталій Миранюк обіцяв приділити особливу увагу профілактиці корупції та контрабанди. Для цього, за його словами, митникам необхідно підняти зарплату, аби вони не мали спокуси брати хабарі і не переживали, як їм вижити з зарплатою в 1300-2000 гривень.

Аналогічне питання щодо статків представники громадськості поставили і Юрію Маціборі, на що він відповів, що мешкає разом з громадянською дружиною в Могилів-Подільському і вони мають два непогані автомобілі.

В результаті обидва кандидати під час громадських слухань ледь не в один голос заявили про те, що мають наміри реформувати волинську митницю і планують співпрацювати з громадськістю.

З огляду на те, що участь у конкурсі беруть лише два кандидати, у багатьох присутніх в залі після їхніх «оглядин» склалось враження, що митники розіграли сценку з фільму про хорошого та поганого поліцейського. 

З відривом в один олос біьше голосів громадськості здобув Віталій Миранюк, йому повірили п'ятеро членів громадської ради. Натомість Юрій Мацібора отримав 4 голоси у свою  підтримку. Двоє представників не повірили жодному з присутніх. Однак, як зауважили організатори громадських слхань, питання носить радше рекомендаційий характер. Тож хто таки очолить Волинську митницю, вирішуватимуть нагорі.