В Україні серед нинішніх чи починаючих політиків дедалі більше можна спостерігати тенденцію просунути своїх людей до ради. Не виключенням стали й нинішні місцеві вибори на Волині. Так, зокрема нещодавно стало відомо, що активісти об'єднання «Самопоміч» не лише сформували, а вже й відкрили свої виборчі списки до місцевих рад. І тут можна побачити, що поруч з лідеркою об'єднання Юлією Вусенко у списках фігурує прізвище її швагра Павла Цибульського.

В той же чес, чоловіком рідної сестри пані Вусенко є вищезгаданий Павло Цибульський, який до всього є сином генерального директора компанії SKF - колишнього Луцького підшипникового заводу. Разом з тим ім'я Юлії Вусенко фігурує і у списках до Волиньради.

Сьогодні з візитом до Луцька завітав Народний депутат України Олег Березюк, який перед наближенням виборів разом із Юлією Вусенко скликав цілу прес-конференцію аби підтримати місцевих партійців та розповісти про те, як вони перші відкрили виборчі списки до місцевих рад та які якісні усі ці кандидати.

Тож журналісти скористалися нагодою запитати у парламентаря від цієї політичної партії як так трапилось, що у списках Об'єднання «Самопоміч» фігурують родичі, і хто їх взагалі формує.

Як з'ясувалося, самі осередки їх і формують. І ретельно ж перевіряють, аби туди, бува, не потрапив хтось зайвий. Незалежними контролерами, зі слів Нардепа, повинні виступити громадськість і преса. 

«Виборчі списки формуються і ретельно перевіряються осередками на місцях. Перевіряються центральним штабом, використовуючи сучасні інструменти — інтернет, засоби медійного впливу. І лише після ретельної перевірки місцеві організації затверджують їх на вибори», - запевнив Березюк.

Нехай не звинувачують нас в упередженості, але тут в Олега Березюка - подвійні стандарти. 

«Ну... питання родичі - двоюрідна тітка це також родич. Ви знаєте, шваґро, я не знаю рідний чи не рідний, я не знаю цієї інформації. Але близькі родичі по одному списку до однієї ради йти не можуть. Якщо ж ради різні, наприклад міські і обласна, чи міська і районна, то тут питання буде не стільки в родичах, як в якості самої людини. Але в одну раду вони йти не можуть», - так відповів на пряме питаня Народний депутат України Олег Березюк.

Крім того, політик взявся переконувати, що у разі будь-яких порушень чи появі інформації, яка буде компрометувати того, чи іншого кандидата, його просто будуть виключати зі списків. Таке, мовляв, уже було у їхній практиці. 

«Я не можу контролювати все, що відбувається в Луцьку. Для цього ми відкрили списки, щоб засоби масової інформації і люди, але об'єктивно, не тому що я її не люблю, чи його не люблю, а ми обов'язково об'єктивізуємо цю справу. Але хай хтось, якась інша партія це зробить. І в разі будь-яких порушень ми не те, що можемо, ми знімаємо людей», - запевнив Олег Березюк.

Тож наразі виборча кампанія розпочалася і зовсім скоро буде видно чи настільки принциповими для партійців є питання родинних звязків.

Дублювання людей у списках, як запевняють політологи, може свідчити про кадровий голод політичної структури, або ж про бажання розподілити майбутнє депутатство в тісному родинному колі.