Депутат Волинської обласної ради Сергій Слабенко запропонував колегам звернутись до Генеральної прокуратури України з приводу неналежного прокурорського нагляду у сфері охорони та раціонального використання надр. Відповідний проект рішення «Про стан і вжиті заходи щодо досудового розслідування окремих справ с приводу виявлених порушень незаконного видобутку бурштину», він запропонував на розгляд чергової сесії Волинської облради 30 вересня.

Сергій Слабенко розповів, що раніше попереджував колег про можливість формування організованих злочинних групи які будуть грабувати надра України. На його думку ця проблема загальноукраїнського масштабу. Тому він впевнений, що виключно своїми силами Волинь не зможе вирішити це питання. Депутат впевнений, що потрібно створити силові підрозділи які б могли оперативно зупиняти грабування надр.

Слабенко також попросив протокольно долучити всі виступи депутатів до проекту рішення, аби генеральний прокурор України «відчув гостроту проблеми».

Заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик розповів, що особисто спілкувався з селянами Костюхнівки Маневицького району. Вони розповіли, що гастролери з інших областей України не лише нищать ліси, але й заважають вести господарську діяльність, а також провокують збурення місцевого населення.

На думку Пирожика проблемна ситуація в Маневичах виникла через неналежне спілкування влади з місцевою громадою, Тому він вважає, що приймати законопроект про бурштин, який врегулює проблемні питання Волині, потрібно лише після належного публічного обговорення з представниками громад, які проживають на територіях з покладами бурштину.

Заступник голови облради вважає, що механізм нелегального видобутку бурштину можна зламати лише усунувши «існуючу систему влади».

«Бо є схеми і відкати, надприбутки і нелегальне збагачення. При існуючій системі, коли це питання кришується найвищими чинами області, нічого не доб’ємось» - зауважив Олександр Пирожик.

Депутат Свирида запропонував у проекті рішення звернути увагу президента України на стан організованої злочинності в сусідніх областях, з яких на Волинь прибувають бурштинокопачі.

На думку депутата Василя Столяра прийняття закону про бурштин не вирішить проблеми, адже в ньому немає ні слова про геологорозвідку. Отже він вважає, що ніяке комунальне підприємство не зможе нічого видобувати. Також він звинуватив голову Волинської обласної адміністрації Володимира Гунчика у тому, що він своєю діяльністю довів ситуацію з бурштином до критичної точки.

Між тим обранці готувалися створити комунальне підприємство «Бурштин Волині», яке б стало регулятором з видобутку місцевого самоцвіта. Відповідний проект пішення мали б приймати цього ж дня після перерви в роботі сесії. 

Втім, депутатати провалили це питання, позаяк на другу частину сесії більшість обранців просто не зёявилися.