Український уряд компенсуватиме половину вартості газу для домогосподарств, які використовують газ для опалення, повідомив під час засідання уряду прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Компенсацію, що надаватиметься коштом держбюджету, отримають ті, хто споживає менше 200 кубометрів газу на місяць, - передає ВВС Україна.

«Кабінет міністрів відповідно до повноважень, наданих законом, приймає рішення щодо надання усім громадянам України соціальної норми обсягом 200 куб. м газу за ціною 3600 грн, що удвічі дешевше, ніж ринкова ціна природного газу», - заявив Арсеній Яценюк.

При цьому він також заявив, що для закупівлі імпортного газу для опалювального періоду Україні треба 1,3 млрд доларів.

«Загальний пакет фінансових коштів, необхідний для проходження зими, становить близько 1,3 млрд дол. США, з яких 500 млн дол. вже на рахунках «Нафтогазу», 300 млн дол. – сподіваємося на позитивне рішення Європейського банку реконструкції та розвитку, і 500 млн дол. до кінця поточного року Світовий банк надасть НАК «Нафтогаз України» під державні гарантії для проходження опалювального сезону».

Наприкінці лютого - на початку березня поточного року Національна комісія, яка здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, ухвалила низку рішень про підвищення тарифів з 1 квітня 2015 року:

  • тарифи на електроенергію зросли на 5%-50% для різних категорій споживачів
  • мінімальні тарифи на газ для населення зросли у 3,3 рази, максимальні - у 6 разів
  • вартість газу для теплокомуненерго, від яких споживачі отримують гарячу воду та опалення, зросла у 2,2 рази.

Підвищення тарифів на газ та опалення було однією з умов відновлення спрівпраці України із МВФ, який не перший рік заявляв, що низькі тарифи на комунальні послуги, що утримуються за рахунок субсидій, лягають важким тягарем на український бюджет.

Проте саме щодо газу, який населення використовує для опалення, рішення НКРЕКП полягало саме у тому, аби «мінімальний тариф» - 3600 грн - платили саме ті, хто споживає менше 200 кубометрів на місяць, і лише впродовж опалювального сезону.

Відтак, рішення уряду, фактично, підтверджує попереднє рішення НКРЕКП, а також забезпечує джерела фінансування різниці у цінах.

Як пояснив прем'єр, такі повноваження уряд отримав після набуття чинності нового закону «Про ринок газу».

«Кабінет Міністрів має можливість приймати спеціальні рішення щодо продажу газу для населення за ціною, яка визначена урядом, але в тому випадку, якщо уряд знаходить ресурси на компенсацію такої заниженої ціни з Державного бюджету», - заявив Арсеній Яценюк.