Копач бурштину за ніч заробляє 800 гривень, - про це зі слів місцевих мешканців, які займаються видобутком бурштину пише Gazeta.ua.

- Чотири роки тому в нашому районі почався бум із бурштином. Знали, що його копають на Волині, у Сарнах (місто Рівненської області. — ред.). Пішла чутка, що й у наших краях залежі янтарю знайшли, - каже копач бурштину 38-річний Петро із Дубровицького району на Рівненщині. Просить не називати його прізвище й село, де живе. Каже, за розмову його можуть побити місцеві.

- Раніше всі мужики їздили то на стройку, то в Росію на заробітки. Зараз на бурштині працюють - і вчителі після уроків, і старшокласники. Жінки по ягоди-гриби не ходять. Усі лопати в руки і янтар рити. А можна мотопомпою. Стоїть тисячу доларів. Умільці складають її з мотору від «Фольксваґена» й пожарних шлангів. Кидаєш один у став чи річку, другий - у діру в землі. Вода під напором усі каміння із землі вимиває. Але треба бригадою працювати, бо самому важко. Проте на все удачу потрібно мати. Можеш за місяць 500 ям вирити й нічого не знайти. А можеш копнути - і на тисячу доларів камінь попадеться.

Кому потрібно платити за дозвіл?

- Якщо місцевий і копаєш у своєму лісі, з тебе нічого не беруть. Приїжджий - даєш сільському голові, ліснику, тутешнім хлопцям виставляєшся. Від тисячі доларів (близько 22 тис. грн. - ред.) за одну точку обходиться. На «кришу» мєнта - 50, а то й 100 баксів.

Кому здають і за яку ціну?

- Перекупщикам. Зазвичай вони місцеві. У селі чия хата найбагатша, то це - лісника або скупщика. Перепродають комусь в область, а ті - вже в Київ чи Польщу. Вартість залежить від кольору, форми, ваги, фракції - це неофіційна одиниця розміру бурштину. Її придумали копачі, визначають на око. Налічують 100 фракцій. Найчастіше знаходять бурштин другої-п'ятої фракції - це камінчики розміром із квасолину. За кіло таких дають від 100 до 500 доларів. 10 і 20 фракцій - розміром із сірникову коробку - від тисячі доларів. 50 фракцій - то залеж бурштинового пласту по лікоть і більше - десь п'ять тисяч доларів за кіло. «Сотку» не чув, щоб хтось знаходив у нашому районі. Навіть не уявляю, якого розміру. То багатство ціле - тисяч 20 доларів.

Скільки копач заробляє за ніч?

- Бригада з мотопомпою кілограм за ніч намиває, не менше. Мінусують витрати, соляру - і по гривень 500–800 на людину виходить у середньому. Я лопатою копаю. Найбільше заробляв за день 554 долара. Нас бригада з чотирьох чоловік була. Зранку в лісі буром зробили з два десятка пробних дирок. Якщо на довгому сверлі є часточки янтарю - як зрізаний ніготь - треба копати. До вечора рили яму, заглибилися на чотири метри, шириною, може, п'ять. Вже збиралися йти додому, а лопата цокнула об камінь. На «жилу» натрапили. Здали майже на три тисячі доларів. Мужик із сусіднього села знайшов пласт на 10 тисяч доларів. Мрію знайти камінь із комахами чи з ящірками доісторичними. За такі кілька десятків штук баксів можна просити.

Якби бурштиновий бізнес легалізували, копачі були б проти?

- Чого ж? Із кришуванням, платами за місце, постійним страхом бути зловленим ми не менші гроші витрачаємо. Постійно якісь рейди міліція влаштовує. Добре, якби можна було в держави офіційно купити дозвіл, місце. За ці гроші хоч би ті кількаметрові ями позасипали. А то зайдеш у ліс - ні гриба, ні ягоди. Весною в них втопитися можна.

Через «янтарні» гроші безпредєл в районі твориться. В багатьох є мисливські рушниці, обрізи. За місця б'ються, за каміння. Приїжджає мафія з інших районів, київські - віджимають у місцевих найкращі місця. Малолєтки покупляли собі мотоцикли, машини - гасають без прав, людей збивають. Щотижня якась аварія, хтось когось побив, комусь щось підпалили. Контроль над цим потрібен.