Трирічна дівчинка, яку в березні цього року матір намагалася продати за 20 тисяч доларів США, потрапила до сиротинця.

Нагадаємо, що 29 березня цього року, правоохоронці «на гарячому» затримали 25-річну мешканку міста Ківерці Олену Табенську, яка разом зі своїм співмешканцем Сергієм Андрійчуком намагались продати 3-річну дівчинку. Зокрема, поки рідний батько дитини перебував в СІЗО за скоєння злочину, горе-матір почала мешкати з іншим кавалером.

Тож в якийсь момент скрутне матеріальне становище наштовхнуло коханців на думку, що дівчинку можна продати за кругленьку суму.

Знайшовши потенційних покупців і отримавши 1000 гривень завдатку, вже за деякий час парочка прийшла до одного з кафе аби передати дитину і отримати усі гроші на руки. Саме там після передачі дитини і написання розписки про отримання коштів горе-матір та її коханця затримали.

Після цього їм оголосили про підозру у скоєнні злочину передбаченогочастиною третьою статті 149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу України.у торгівлі людьми.

22-річний Сергій Андрійчук одразу почав відхрещуватись від того, що це була його ініціатива а гроші до нього в кишеню «потрапили випадково». Попри усе – невдовзі обоє коханців опинились на лаві підсудних.

Щодо маленької дівчинки, то її спочатку доставили в медичний заклад, де провели необхідне обстеження стану здоров'я. Після цього, органи опіки вирішили відвезли дівчинку до дитячого будинку, що в місті Луцьк. Ніхто з близьких родичів не виявив бажання забрати трирічну Яну до себе на виховання, поки її матір не повернеться з-за грат. Поки жінка перебувала під слідством, вона періодично навідувала свою доньку, однак за словами працівників сиротинця – її вже давно тут не видно.

Стосовно Олени Табенської, то Луцьким міськрайонним судом її визнано винною та оголошено вирок – 5 років позбавлення волі за торгівлю людьми.

Варто зауважити, що паралельно з цією справою, за кілька днів до оголошення вироку вона отримала ще одне покарання за інше правопорушення. Як виявилось – жінку судили ще й за розповсюдження порнографії. Загалом, у правоохоронних органах вона стояла на окремому обліку, як неблагонадійна, оскільки жінка свого часу підробляла проституцією. Її ж коханець, з яким вона намагалась продати доньку і за період слідства вже встигла розійтись, три роки тому був судимий за крадіжку.

Щодо маленької дівчинки, то з нею попрацювали психологи. Загалом, вона є цілком здоровою та життєрадісною дитиною. Як нам розповіли працівники Луцького будинку дитини «Малятко», через те, що суди по обвинуваченню її матері тривали кілька місяців – органи опіки не могли прийняти рішення щодо подальшого статусу дитини і визначення її місця виховання. Наразі ж, у зв'язку з тим, що її матір засудили до 5 років позбавлення волі, постало питання про позбавлення дитини батьківського піклування.

Разом з тим, за словами юристконсульта Луцького будинку дитини Оксани Боярчук, поки матір перебуватиме за гратами, дитину не мають права віддати на усиновлення.

«Натомість варто вирішувати питання влаштування дівчинки на виховання в більш комфортне середовище, як, наприклад будинок сімейного типу. Однак для цього, необхідно надати 3-річній дитині статус позбавленої батьківського піклування, що вирішують органи опіки через міську раду та суд», - повідомила представниця дитбудинку.

Поки ж буде шукатимуть підходящий варіант, дівчинка до 4-х років перебуватиме в Луцькому будинку дитини. Якщо ж і протягом цього часу не буде знайдено місця в будинку сімейного типу, Яну направлять в Ківерцівський дитячий будинок «Сонечко».

Разом з тим, працівниці луцького сиротинця розповідають, що дівчинка непогано адаптувалась, активно грається з іншими дітками та почувається тут досить комфортно.