На Волині, Житомирщині та Рівненщині триває справжня битва за українські дорогоцінні копальні бурштину. Не забороняти, а сформулювати чіткі правила, якнайшвидше ухвалити закон про видобуток і реалізацію сонячного каменю, місцеві люди і влада парламент уже майже благають, бо бо поки що градус напруги там лише зростає, - йдеться в сюжеті ТСН.

На Волині на початку тижня тисячі людей, довірившись чуткам про закінчення міліцейської спецоперації, вирішили повернутися на нелегальні копанки бурштину. Ситуація миттєво дійшла до кипіння, міліція відкрила вогонь.

Основне вогнище протистояння на межі Рівненщини та Волині – селище Гута-Лісівська. Наразі там купа блокпостів, на одному з них усіх ретельно перевіряють, повно людей зі зброєю. 

«Фабрика» – це саме той український клондайк, де бурштин вимивають із землі мотопомпами. Та біда в тому, що іншої фабрики, де можна було б заробити на життя, там немає. І спроба заборонити нелегальний видобуток сонячного каменю там сприймається, як заборона кожного дня їсти.

За кілька годин роботи там кожен міг собі викопати, наприклад, новий будинок – в таких «хлібних» місцях заробіток може сягати кількох тисяч доларів. Ця тема на вустах не перший місяць, але і досі замість відповісти, як правильно робити, держава спромоглася лише на чергову заборону. Скільки протримаються нові охоронці порядку до першого хабара, питання тільки часу.

Наразі через міліцейську блокаду видобуток зменшився і бурштин почав зростати в ціні. Так, кілограм 20-ї фракції, тобто, камінців, вагою від 20 до 50 грамів, півроку тому коштував 3000 доларів, а зараз – 4000.

Місцеві стверджують, що правоохоронцям в першу чергу невигідно, щоб копачі працювали легально, бо вони втратять свої надприбутки, перестануть «кришувати».

Між іншим, кілька законопроектів уже декілька місяців розглядаються, але не приймаються Верховною Радою. Тим часом, протистояння за сонячне каміння лише зростає. Тож, як альтернатива закону, який невідомо коли приймуть, сьогодні розбурханим жителям Рівненщини, Житомирщини і Волині згодилося б бодай якесь тимчасове рішення. Бо вже дійшло до пострілів, а суми, які щодня втрачає держава, просто астрономічні.

Ситуацію із нашестям бурштинокопачів на Маневиччині силовики називають провокацією криміналітету.