Сьогодні, 6 жовтня, у суді розглядатимуть справу щодо правомірності дій Луцького міського голови Миколи Романюка у 2012 році, які він чинив напередодні приїзду екс-президента Віктора Януковича.

Про це інформують на сторінці спільноти «Романюк – прислужник режиму» у мережі Фейсбук.

Нагадаємо, 17 травня 2012 року планувався приїзд Віктора Януковича на Волинь. Напередодні, 16 травня 2012 року партії Батьківщина і Свобода подали заяву про пікет під стінами Волинської ОДА. Того ж дня Луцький міський голова Микола Романюк звелів своїм підлеглим звернутися до суду з проханням заборонити проведення мирного зібрання.

Як повідомив депутат Луцької міськради з групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов, навіть тоді, коли з’ясувалось, що візит Януковича скасували, Микола Романюк не відкликав позову. 

Зі слів Андрія Осіпова, правом забороняти пікети та мирні зібрання наділений орган місцевого самоврядування, а не особисто міський голова. Але для Романюка було принципово важливо довести місцевій опозиції, що він влада і за ним Янукович.

«Розпочинаючи процедуру заборони мирного зібрання, Микола Романюк перевищив повноваження. Згідно із законом, рішення про звернення до суду про обмеження мирного зібрання може прийняти місцева рада та/або її виконком. Отже, Романюк діяв протиправно, порушуючи вимоги Конституції України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», - переконує Андрій Осіпов.

Тож усіх небайдужих краян закликають перешкодити владі приховати зловживання політичних пристосуванців.