Мешканці будинку на вулиці Кравчука,20 три роки тому прийняли рішення створити ОСББ. Та за стільки часу вони так і не змогли знайти належної підтримки у влади. Зокрема, входи до під’їздів в аварійному стані, та й дорога у дворі вся у вибоїнах. Влада не поспішала реагувати на звернення мешканців.

Однак днями тут встановили нове накриття над входами до під’їздів.

 

 

Це стало можливим завдяки співпраці ОСББ з Офісом розвитку кварталу, який відкрили у серпні неподалік. Оглянути результати роботи та поспілкуватись з мешканцями двору приїхав і сам засновник Фонду «Новий Луцьк», перший номер у списках «УКРОПу» на виборах до міської та обласної рад Ігор Палиця з головою правління, кандидатом на посаду міського голови Олександром Товстенюком. До слова, саме він був ініціатором та ідейником створення подібних Офісів розвитку кварталу, які вже починають давати непогані результати співпраці з громадянами у вирішенні їх наболілих проблем.

 

Як виявилось, ОСББ «Кравчука 20» було одним з перших «клієнтів» офісу. Зокрема,  у серпні після зустрічі з головами ОСББ Луцька з нагоди презентації Офісів розвитку кварталу, голова об’єднання одразу подалась «налаштовувати» з представниками контакт. Працівниці Офісу дізналися, що найбільшою проблемою для будинку наразі є входи у під’їзди, де 7 з 9 виявились просто в аварійному стані і в будь-яку хвилину могли рухнути, завдавши шкоди комусь з мешканців. Таким чином, було вирішено якнайшвидше взятись за роботу і будинок на Кравчука, 20 став першим ОСББ, яке звернулось за допомогою і одразу отримало результат.

Загалом, було підраховано, що на встановлення нового накриття на усі 9 входів у під’їзди та 5 входів у підвали, які також були в жахливому стані, необхідно 70 тисяч гривень. Тож Офіс розвитку Кварталу та ОСББ підписались на співпрацю на умовах співфінансування – 80/20, де 80%, або 56 тисяч гривень – підтримка Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк», а 20%, або 14 тисяч – кошти членів ОСББ.

 

 

Тож якщо суму в 70 тисяч гривень мешканцям будинку було б сутужно зібрати, адже тут багато пенсіонерів і багатодітних сімей, то 14 тисяч знайшлися досить швидко.

Як наслідок – за місяць часу при входах у під’їзди та підвали з’явилися нові дашки.

«Так, це перший приклад того, якою може бути співпраця Фонду «Новий Луцьк» з мешканцями міста через Офіси розвитку кварталів. Я думаю ми не дарма почали цей проект, оскільки він вже приносить такі результати», - зауважив під час зустрічі голова Фонду «Новий Луцьк» Ігор Палиця.

 

 

В той же час, Олександр Товстенюк  наголосив, що у Луцьку вже на повну потужність запрацювало 8 Офісів розвитку кварталів, які активно приймають мешканців міста, допомагаючи їм у вирішенні різних питань.

 

«Десь консультацію треба надати, десь порадити, як звернутись до орагнів влади за вирішенням того чи іншого питання, а десь і продумати варіант співпраці, аби щось відремонтувати чи встановити. Роботи дуже багато», - наголосив голова правління Фонду «Новий Луцьк», кандидат на посаду Луцького міського голови від партії «УКРОП» Олександр Товстенюк.

Разом з тим, за словами голови ОСББ Лариси Грицюк, за 27 років існування будинку це перший приклад того, щоб хтось так оперативно відгуктувся і допоміг простим мешканцям вирішити питання з накритям при вході до під’їздів та підвалів.

«Я знала про Фонд «Новий Луцьк», але я не знала, як Фонд відноситься і співпрацює з ОСББ. У нас була зустріч і я одразу зрозуміла – це ті люди, які нам допоможуть. Усе виявилось набагато легше завдяки Офісу розвитку кварталу.  Всі мешканці оцінили цю роботу. Ця робота заслуговує на нашу вдячність. Це все дякуючи Фонду Ігоря Палиці», - розповіла Лариса Грицюк.

Натомість Ігор Палиця, вочевидь зніяковівши від такої уваги вдячних мешканців вирішив перевести зустріч з нагоди відкритя встановлених дашків до простого спілкування, аби почути безпосередньо від них про проблеми, які чекають першочергового вирішення.

 

 

Тож при нагоді, мешканці двору одразу наголосили, що тут вже давно треба зробити прибудинкову територію та ремонт. Інших же мешканців турбувало питання відкриття в кварталі басейну та автостоянки.

На що Ігор Палиця повідомив, що і питання ремонту буде поступово вирішено і в подальшому, через децентралізацію буде акумульовано бюджетні кошти, де власне і варто відшукати фінансування на ремонт дорожнього покриття в дворах багатоповерхівок.

 

Разом з тим, він наголосив, що Фонд «Новий Луцьк» вже витратив близько 180 мільйонів гривень на вирішення різних питань лучан, та на тому ніхто не зупиняється. Мовляв у рамках стратегічної програми «Луцьк-2020» передбачено реалізувати низку проектів, серед яких і побудова трьох басейнів.

Тож, Офіси розвитку кварталів на сьогодні є своєрідними приймальнями Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк», куди лучани можуть нести свої пропозиції та побажання, шукати консультацій та фінансової підтримки на реалізацію хороших проектів і цілей.

«У мене є бажання, щоб Луцьк став європейським містом не лише тому, що потрібно стояти в черзі до європейської асоціації, куди нас можуть прийняти. Ми можемо все зробити самі і це залежить від вас та від того, хто хоче це робити разом з вами», - наголосив засновник Фонду «Новий Луцьк» Ігор Палиця.