Одна з основних проблем вояків, які пройшли АТО – психологічний бар’єр, який не дає їм адаптуватись до цивільного життя. Про це говорили на прес-конференції з нагоди відзначення Дня захисника Вітчизни лідери партії «УКРОП» на Волині Ігор Палиця, Олександр Товстенюк, Олександр Серватович та Олександр Кравченко.

Зокрема, за словами колишнього бійця розформованої 51-ї ОМБР Олександра Серватовича, який нині є довіреною особою кандидата на посаду Луцького міського голови від партії «УКРОП» Олександра Товстенюка, досить часто вояки, переживши пекло війни, повертаються додому, проте не бачать ніяких змін. Мовляв, владна бюрократія та ігнорування їхніх проблем ще більше обурюють бійців, тож досить часто вони стають агресивні, впадають в депресію і шукають розраду в чарці.

Слова Олександра Серватовича підтвердив і його бойовий товариш, а нині кандидат в депутати на виборах до Луцької міської ради від партії «УКРОП» Олександр Кравченко, який зауважив, що бійці повертаються, однак не бачать жодних змін і війна з автоматами у нас переходить у війну з бюрократією.

«Проблема в тому що після Майдану, коли ми зняли верхівку влади, а потім почалась антитерористична операція, яка є фактичною війною, то на місцях нічого не змінилося. Правильно – зняли верхівку а на місцях не встигли так радикально очистити владу, бо пішли в АТО. Але, думаю, це не надовго. Бо ми потрохи вже повертаємось додому і скоро вже ми почнемо змінювати владу», - наголосив Олександр Кравченко.

За словами Олександра Товстенюка, саме для того, аби допомогти бійцям з їхніми проблемами Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» ще з лютого минулого року розпочав кілька окремих програм.

«Ці програми не лише для учасників АТО. В ній беруть часть і їхні сім’ї, дружини з дітьми. Інколи працюємо і з батьками вояків, бо є молоді хлопці, які ще не встигли створити власні сім’ї. Наша програма спрямована більше на соціально-психологічну реабілітацію бійців, адже після повернення зі сходу у багатьох виникають певні проблеми. І дійсно, є статистика, яка свідчить, що росте рівень алкоголізму та домашнього насильства в сім’ях. Це зараз така ситуація. А ми ще не знаємо що буде через рік-два. І влада з цим нічого не робить», - розповів кандидат на посаду Луцького міського голови від партії «УКРОП» Олександр Товстенюк.

Зокрема, спільно з кафедрою психології СНУ їм надається психологічна допомога. Також за окремою програмою воїни мали можливість разом зі своїми сім’ями відпочити в Буковелі або ж пройти 5-денний курс психологічної реабілітації з використанням різних методик та терапій у санаторії.

«Таким чином ми відправляємо їх в санаторії, проводимо терапію зайнятості, щоб хлопці могли своїми руками  зробити якісь вироби. До речі у них дуже вдалі виходять картини. Вони неодноразово брали участь у виставках та благодійних аукціонах. Скажу лише, що у них ті самі проблеми, як у хлопців, які повернулися з Афганістану. В нас дійсно мінімум раз в місяць учасник бойових дій вчиняє якийсь злочин і досить багато самогубств. Про це намагаються вголос не говорити і дуже мало про це пишеться. Тому працювати є з ким, і хлопців, яким потрібна психологічна допомога та наша підтримка – дуже багато. Тому програма буде працювати й надалі», - повідомив голова правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк.

Також варто наголосити на тому, що Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» відгукувався на прохання бійців щодо забезпечення технікою та надавав адресну фінансову і матеріальну допомогу.

Щодо цього, то кандидат по ТВО №20 від партії «УКРОП» Олександр Кравченко зауважив, що цим в першу чергу мала б займатися влада, однак якщо її не особливо цікавлять бійці на передовій, то на демобілізованих, чи тих, які повернулись зі сходу з пораненнями, – їй і поготів «начхати». Тож автоматично постало питання стосовно того, хто насправді повинен допомагати і самим воїнам, і подальшій їх реабілітації до нормального цивільного життя. На що член політради партії «УКРОП» Ігор Палиця відповів однозначно:

«Бійцям АТО та ветеранам війни на сході має допомагати влада. Політики несуть відповідальність, якщо вони при владі. А волонтери… якби правильно працювала влада – вже рік як вони мали б нічого не робити, а тільки радити де і що краще купити».

За словами Ігоря Палиці, основна частина армії тримається завдяки волонтерам та підтримці простих людей.

«В нас волонтери і за свої останні гроші це роблять, і ходять просять по знайомих, хто може ще за останні гроші щось купити. І падає волонтерський рух дійсно, тому що вже в людей грошей немає. Хто має крім влади робити ці речі?»

«Бігати збирати довідки для того, щоб отримати посвідчення учасника бойових дій, щоб йому збільшили заробітну плату, чи доводити там щоб йому дали 1000 гривень бойових, як було обіцяно. Чи не дай Бог квартиру якщо загинула людина, чи земельні ділянки. За це відповідає тільки Уряд і ті політики, які сформували цей Уряд. І ніхто більше», - наголосив член політради партії «УКРОП» Ігор Палиця.