В Україні розпочалися чергові вибори до місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Голосування буде проходити на 33 тисячах виборчих дільниць з 8.00 до 20.00, - пишуть Факти.

За даними ЦВК, сьогодні оберуть депутатів 10778 місцевих рад, з яких 9127 будуть сільськими радами. Разом із черговими місцевими виборами ЦВК призначила також перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад у 159 об’єднаних територіальних громадах та відповідних сільських, селищних, міських голів.

На фінансування місцевих виборів уряд виділив 1,2 млрд грн.

Про участь у чергових місцевих виборах заявили 132 політичні партії.

Офіційні результати виборів сільських, селищних і міських голів, а також депутатів сільських і селищних рад відповідні територіальні комісії повинні встановити не пізніше 30 жовтня; депутатів обласних, районних, міських і районних у місті рад – не пізніше 4 листопада, ще п'ять днів відводиться на їх оприлюднення. 

Особливістю даних виборів є те, що вперше вибори депутатів обласних, районних, міських і районних у місті рад проводитимуться за так званою пропорційною системою з відкритими партійними списками. Суть системи полягає в тому, що виборець одночасно голосує за кандидата в окрузі і за партію, яка його висунула.

Однак при встановленні результатів виборів всі голоси підраховуються саме як віддані за партію. У розподілі депутатських мандатів беруть участь партії, які подолали 5% бар'єр. Розподіл відбувається за партійним списком, який стверджує територіальна виборча комісія, залежно від набраних кожним кандидатом у своєму окрузі голосів у відсотковому відношенні. При цьому кандидат, фактично переміг в окрузі, але партія якого не подолала 5% бар'єр, депутатський мандат не отримає.

Вибори депутатів сільських і селищних рад проводяться за звичайній мажоритарній системі, висуватися на них можна від партій і самовисуванням. Також за мажоритарною системою проводяться вибори сільських, селищних, міських голів, брати участь у них можуть і кандидати, висунуті партіями, і самовисуванці.

Вперше в історії України вибори мерів міст з кількістю виборців понад 90 тисяч будуть проводитися у два тури, якщо в першому турі жоден з кандидатів не набрав більше 50% голосів. Таких міст близько 38, це Київ та обласні центри. Другий тур виборів призначає відповідна територіальна виборча комісія, і він повинен відбутися не пізніше 15 листопада.

Нинішні вибори та підготовка до них здійснювалася на основі нового закону Про місцеві вибори. Згідно зі статтею 141 Конституції України, чергові місцеві вибори мають відбуватися «в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень відповідної ради чи відповідного голови, обраних на чергових виборах». Попередні регіональні вибори пройшли в 2010 році.

Згідно із законом, прийнятим 14 липня 2015 року, вибори не відбуваються на території Автономної Республіки Крим, Севастополя та окремих районів Донецької та Луганської областей, які Україна фактично не контролює, а також у 91 населеному пункті Донецької та 31 – Луганської областей на підконтрольній території Україні, близькій до лінії зіткнення; також не будуть проводитися вибори до Донецької і Луганської обласних рад.

Вибори депутатів районних рад Києва відбудуться 27 березня 2016 року.

Від інших держав за виборами в Україні спостерігатимуть 134 офіційних спостерігачі, в ЦВК також зареєструвалися 1420 представників іноземних організацій.