Волинські правоохоронці розповіли про факти порушень під час проведення місцевих виборів-2015 на території області. Загалом, зафіксували 114 порушень, з яких по 5 фактах дані внесено до ЄРДР - про це стало відомо під час прес-конференції Петра Шпиги в УМВС Волині сьогодні, 27 жовтня. 

Як розповів начальник управління УМВС України у Волинській області Петро Шпига правоохоронці відкрили кримінальне провадження щодо умисного нанесення легких тілесних ушкоджень одному з кандидатів в депутати у Луцьку. Він зауважив, що його віднесли до категорії злочинів, пов’язаних з порушенням виборчого процесу, оскільки постраждалий був кандидатом в депутати до Луцької міської ради. Однак, як зауважили правоохоронці, основна версія, якої притримуються у слідстві: побиття не пов’язане з тим, що він балотувався в депутати.

 

Заступник начальника УМВС в області Анатолій Петрушин розповів, що у Луцькому районі правоохоронці знайшли повішеним голову сільської виборчої комісії. Проте, міліція не відносить даний факт напрямудо виборів, так як померлий вже неодноразово намагався покінчити життя самогубством.

Ще один факт порушення виборчого права зафіксували в Луцьку. Так, члени виборчкому фальсифікували протоколи підрахунку голосів на місцевих виборах. Суть даного факту полягала в тому, що в день виборів на виборчій дільниці в Луцьку більшість членів комісій підписали чистий протокол про підрахунок голосів ще до завершення голосування.

«Члени виборчкому пояснили міліції, що вони таким чином не намагалися «викривити» результати голосування, а просто спростити собі роботу після закриття дільниці» - розповів Анотолій Петрушин.

У Ковелі правоохоронці зафіксували два факти порушення виборчого права. Так, за даними спостерігачів на дільниці подружжя старшого віку, отримавши свої комплекти бюлетенів, начебто, приховали один екземпляр, а інший вкинули в скриньку. Однак, під час підрахунку кількості виданих бюлетенів і тих, які були в скриньках, члени виборчкому різниці не виявили. Інший випадок стосується перешкоджання здійснення виборчого права, який був зареєстрований ще у вересні – коли кандидати проводили реєстрацію.

«Одному з кандидатів комісія відмовила в реєстрації. Він вирішив, що така відмова є незаконною, тому подав заяву до міліції» - додав Анатолій Петрушин.

Як резюмував Петро Шпига, загалом, на Волині місцеві вибори-2015 пройшли спокійно.